AnasayfaÇocukİnsan Hakları

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü

2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kız çocuklarının yaşadığı ayrımcılık ve istismar çeşitlerine dikkat çekmek, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim,  Dünya Kız Çocukları Günü ilan edildi. UNICEF; bugüne özel bir rapor hazırlayarak kız çocuklarının dünyadaki durumunu ele aldı.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü nedeniyle New York’ta yayınlanan rapora göre kız çocukları için cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı oldukça küçük yaşlarda başlıyor. UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından yayınlanan raporda 5 -14 yaş aralığındaki kız çocukları aynı yaştaki erkek çocuklarına oranla dünya genelinde günde toplam 160 milyon saat daha fazla ev işi yapıyor. UNICEF’in 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü vesilesiyle New York’ta açıkladığı rapora göre bu, yüzde 40 oranında daha geniş bir zaman dilimine denk geliyor.

UNICEF: “Kızlar çocukluklarını yaşayamadan büyüyor!”

Raporda geçen ev işlerinin, ücretsiz olarak görülen su ve odun temini gibi işler olduğu olması, kız çocuklarının yapmak zorunda bırakıldıkları işlerin görünürlüğünü azaltan ve değersizleştiren bir sonuca neden oluyor. Sıkça karşılaşılan bir durum da yetişkinlerin yerine getirmesi gereken görevlerin de kız çocuklarına yüklenmesi.

Kız çocuklarının ev işlerine harcadıkları bu uzun saatler oyun oynayabilecekleri, arkadaşlarıyla vakit geçirebilecekleri, ders çalışabilecekleri, kısaca çocukluklarını yaşayabilecekleri zamandan çalınmış oluyor. Raporda ayrıca bazı ülkelerde su ve odun temini görevlerinin kızların cinsel şiddete maruz kalmalarına da ortam hazırladığı vurgulanıyor.

 

Hedef 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin uygulanmaya başlamasından sonraki ilk Dünya Kız Çocukları Günü’nün bugün olması nedeniyle Birleşmiş Milletler’in tüm üye devletlerinin kabul ettiği 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nde yer alan dünya ülkeleri kız çocuklarının güçlendirilmesi ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenmesi ile ilgili taahhütleri hatırlayalım:

  • Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadınların ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek
  • Çocuk evliliği, erken yaşta zorla evlendirilme gibi bütün zararlı uygulamaların ortadan kaldırılması
  • Kamu alanları ve özel alanlarda, bütün kadınlara ve kız çocuklarına yönelik, kadın ticareti, cinsel ve her türlü istismarı da kapsayan şiddetin her türünün ortadan kaldırılması
  • Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerletilmesi ve kadınların ve kız çocuklarının her düzeyde güçlenmeleri için sağlam politikaların ve yasal olarak uygulanabilir mevzuatların kabul edilmesi ve güçlendirilmesi
  • 2030’a kadar herkesin yeterli temizlik ve sıhhi koşullara eşit biçimde erişiminin sağlanması ve kadınların, kız çocuklarının ve kırılgan durumda olan kişilerin ihtiyaçlarına özel önem göstermek

 

2015 YILINDA GÜVENLİK BİRİMİNE GETİRİLEN CİNSEL SUÇ MAĞDURU 12.689 ÇOCUĞUN, 11.211’İ KIZ ÇOCUĞU !

Türkiye’de, adli istatistiklere göre kız çocukları en çok yaralama başta olmak üzere cinsel suçlar mağduru olarak güvenlik birimlerine getiriliyor.

2015 yılında güvenlik birimine getirilen kız çocuklarının;

  • 26 417’i yaralama mağduru
  • 11 211’i cinsel suçlar mağduru
  • 2 668’i tehdit mağduru
  • 7502’i hakaret mağduru
  • 1 532’i hırsızlık mağduru
  • 5 226’i aile düzenine karşı suçlar mağduru
  • 161’i bilişim suçları mağduru