AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

15 Eylül Dünya Temizlik Günü!

15 Eylül Dünya Temizlik Günü!

Çevre kirliliği, çevrenin doğal olmayan bir şekilde, insan eliyle bozulmasına verilen isimdir. Çevrenin ögelerini olumsuz yönde etkileyen, üzerinde yapısal zararlar bırakan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa karışması olayına “çevre kirliliği” adı veriliyor.

Artan insan nüfusu, ihtiyaçları da artırırken insanların yarattığı kirlilik tabiata akıl almaz derecede zararlar veriyor. Çevre kirliliği, artık açıkça görülebilecek bir gerçek haline geldi.

Dünyada tahmini olarak 100 milyon ton katı atık bulunuyor. Dünya Bankası‘nın 2012 Atık Raporu’na göre Türkiye günde 86 bin ton atık üretiyor. İncelenen 161 ülke içinde Türkiye 12. sırada bulunuyor. Eğer Türkiye aynı hızla atık üretmeye devam ederse 2025 yılında 8. sıraya yükselecek.

Çevre Kirliliğinin Ne Kadar Ciddi Olduğu Hakkında Birkaç Gerçek:

1. Dünya üzerindeki yaşayan türlerden yaklaşık olarak 17.000’i yok olmakla karşı karşıya. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’ne göre ülkemizde küresel açıdan türünün yok olma ihtimali olan 364 tür yer alıyor.

2. Ünlü bir tıp dergisi olan The Lancet’in raporuna göre 2015 yılında 9 milyon kişi çevre kirliliği kaynaklı hastalıklar yüzünden hayatını kaybetti. Başka bir deyişle her 6 ölümden 1’i çevre kirliliğinden kaynaklanıyor.

3. Bir yılda denizlere atılan çöp miktarı 6 milyon kilogramı geçiyor. Çöplerin çevreye atılması nedeniyle Pasifik Okyanusu’nda çöp adalar oluşmuş durumda. Oluşan adalar Hindistan, Meksika ve tüm Avrupa’nın toplamına eşit boyutta. Karayip Denizi üzerinde de 20 km uzunluğunda 5 km genişliğinde bir çöp ada mevcut.

İşte bu yüzden Let’s Do It!(Haydi Yapalım!) ekibi dünyayı temizlemek için harekete geçti!

Let’s Do It! (Haydi Yapalım!) fikri 2008 yılında Estonya’da ortaya atıldı. Mart ayında 50.000 gönüllü bir araya gelerek, tüm ülkede 10 bin ton çöpü 5 saatte temizlediler. Eylem hızlı bir şekilde yayıldı ve tek günde temizlik kampanyası 15 ülke tarafından tekrar edildi. Toplam katılımcı 2,5 milyon insanı buldu. Toplam 100’den fazla ülkede temizlik düzenlendi ve 9 milyon gönüllü bu etkinliğe katıldı. 2012 yılında Türkiye de bu etkinliğe katıldı. Toplam 5 noktada 1.300 gönüllü kampanya için temizlik yaptı. Bu kampanya 2013 yılında da devam etti. Ekipler 17 şehir ve 62 farklı bölgede, yaklaşık 8.000 gönüllü ile 11 Mayıs günü toplandılar. Sonuç olarak ise 30,4 ton atık ortadan kaldırıldı.

Türkiye Temizliği, bu sene 15 Eylül Cumartesi günü yapılacak.

Bazı illerdeki Facebook temizlik sayfaları:
Adana
Ankara
Bursa
Edirne
İstanbul
İzmir

Kendi şehrinizdeki temizlik hareketi hakkında bilgi almak için kayıt linkine tıklayınız.

Kaynak