AnasayfaGöç ve Mülteciler

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü

Bugün Dünya Mülteciler Günü…

Dünya Mülteci Günü, dünyanın her hangi bir yerinden, savaş, terör veya zulüm nedeni ile evlerinden veya yurtlarından ayrılmak zorunda kalan insanların anıldığı ve onurlandırıldığı bir gündür.

2001 yılından beri her yıl 20 Haziran’da dünyadaki mültecilerin durumunu, problemlerini kamuoyuyla paylaşmak ve bu konuda bir bilinç oluşturmak için Dünya Mülteci Günü olarak kutlanmaktadır.

2016 yılı sonundaki verilere göre dünya genelinde 65,6 milyon insan yerlerinden edildi ve farklı ülkelerde mülteci konumunda yer alıyor. TÜİK’in son verilerine göre Türkiye’de ise göçmen ve mülteci olarak bulunan insan sayısının 3 milyon 551 bin 78 kişi olduğu belirtildi.

campo-de-refugiados-de-Suruc-3-580x386

Mülteci; ırkı, dini, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşü sebebiyle zulüm görmekten haklı nedenlerle korku duyan ve bu sebeple başka bir ülkede yaşayan kişidir.

Mülteciler uluslararası koruma altına alınırlar. Çalışma, barınma, sağlık, eğitim, hareket özgürlüğü gibi hakları, koruması altında oldukları mekanizma tarafından sağlanır. Fakat sadece “mülteci” olarak tanımlanan kişiler yasal koruma alarak sığındıkları ülkede yaşamlarına devam edebilmektedirler.

Ancak günümüz dünyasında, resmi mülteci statüsü alamayan milyonlarca insan, kendi ülkeleri içerisinde, ara bölgelerde veya sığındıkları ülkelerde gayriinsani şartlarda yaşam mücadelesi vermektedirler.

18-lens-refugees-slide-8AS8-superJumbo