AnasayfaAfetlerİnsani Yardım

UNDP, afet bölgesinde toparlanma faaliyetlerine başlıyor

UNDP,  afet bölgesinde toparlanma faaliyetlerine başlıyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), sarsıcı depremlerin üzerinden 1 ay geçmiş olmasına rağmen ihtiyaçların hala çok fazla fakat kaynakların kısıtlı olduğunu ve Birleşmiş Milletler’in yapmış olduğu acil çağrı kapsamında erken toparlanma çabalarına yönelik olarak henüz bir katkı sunulmadığını belirtti. Akut ihtiyaçların devam ettiği deprem bölgesinde “uluslararası dayanışma” vurgusu yapılırken yeterli müdahalenin sağlanabilmesi adına donörlerin cömert davranmaları gerektiğinin altı çizildi.

Artık toplulukları yeniden inşa etmenin ve hayatı normalleştirmeye başlamak için adım atılması gerektiğini belirten UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton bu doğrultuda küçük ölçekli başlayıp hızla yaygınlaşacak şekilde kurgulanmış beş farklı girişim için 1,8 milyon ABD Doları taahhütte bulundu.

İlk olarak, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat’ın İhtiyaç Haritası girişiminden esinlenilen projede UNDP, sanitasyon ve atık yönetimi tesisleri sağlayarak, kurulmakta olan üç “konteyner kenti” destekleyecek. Sanitasyon ve hijyen, kadınlar ve kız çocuklarının ihtiyaçlarının giderilmesi için UNDP, Doğa Koruma Merkezi (DKM) ile ortak çalışarak, Hatay’a 110.000 ABD Doları tutarında atık yönetimi ve sanitasyon ekipmanı sağladı.

UNDP ikinci olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde yaşlılar ve engellilere sosyal bakım, sevk hizmetleri ve tekerlekli sandalye ve yetişkin bezi gibi temel ekipmanları sağlamak üzere “mobil gündüz bakım merkezleri” kuracak.

Üçüncü olarak, yerel kadın kooperatiflerini destekleyen KEDV ile birlikte ağır hasarların olduğu Hatay’da darbe alan yerel üreticilere katkıda bulunmak adına gıda satın alarak bölgedeki insanlara sıcak yemek dağıtmak üzere mobil bir mutfak kuracak.

Dördüncü olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile çalışacak olan UNDP, küçük işletmelere danışmanlık desteği, geçim kaynaklarını kaybeden depremzedelere ise mesleki eğitim sağlayacak.

UNDP son olarak, depremler dolayısıyla hasar gören kültürel mirasın korunması adına ekipman ve uzmanlık desteği sağlayacak.

 

Kaynak: UNDP Türkiye 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: