AnasayfaKültürel Kalkınma

Şarika, 2019 UNESCO Dünya Kitap Başkenti Oldu!

Şarika, 2019 UNESCO Dünya Kitap Başkenti Oldu!

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Şarika kenti, 2019 UNESCO Dünya Kitap Başkenti oldu!

23 Nisan, dünya edebiyatı için oldukça sembolik bir tarihtir. UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) sitesine göre, 23 Nisan 1616’da Cervantes, Shakespeare ve Inca Garcilaso de la Vega gibi önemli sanatçılar hayatlarını kaybetti. Aynı zamanda bu tarih, Maurice Druon, Haldor K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla ve Manuel Mejía Vallejo gibi önde gelen yazarların da doğum ya da ölüm tarihleri olduğu biliniyor.

UNESCO’nun 1995 yılında Paris’te düzenlemiş olduğu Genel Konferans esnasında; dünya üzerinde bulunan tüm kitapların, insanlığın sosyal ve kültürel ilerlemesindeki doldurulamaz yerlerine karşı bir hürmet göstergesi olarak, herkesi -özellikle de gençleri- okumaya teşvik etmek amacıyla 23 Nisan Dünya Kitap ve Telif Hakkı Günü’nü ilan edilmişti. Buna ek olarak, UNESCO ve kitap endüstrisinin üç ana sektörünü temsil eden uluslararası kuruluşlar (yayıncılar, kitap satıcıları ve kütüphaneler), her yıl aynı tarihte “Dünya Kitap Başkentini” seçiyor.

“Kitapları aç. Zihnini aç.”

Yenilikçi, kapsamlı ve kucaklayıcı doğası nedeniyle Şarika şehri, 2019 yılının resmî başkenti seçildi. “Read – you are in Sharjah!” yani “Okuyun – Şarika’dasınız!” sloganıyla şehir, 6 farklı temaya odaklanıyor; kapsayıcılık, okumak, katılım, daha iyiye uzanmak, yayımcılık ve tabii ki çocuklar. Hatta Şarika kenti bugüne özel; konuşma özgürlüğü konulu bir konferans, genç şairler için bir yarışma ve atölye çalışmaları gibi birçok etkinlik düzenleyecek. Bu etkinliklerin ışığında, Birleşik Arap Emirlikleri’nde okuma kültürünü teşvik etmek ve Arap dünyasının geri kalanında edebi bir farkındalık yaratmak için yeni girişimlerin başlatılması da amaçlanıyor.

Kaynak