AnasayfaGenelKadın

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü!

“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan edilen 25 Kasım 1960’da Mirabal Kardeşler, kadınların devlet ve erkek şiddetine karşı mücadelelerinde sembol isimler olarak ölümsüzleşti.

25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen korkunç bir şiddetin yıldönümü olmasının yanı sıra kadınların erkek egemen toplumda şiddete karşı duruşunun ve dayanışmasının başladığı gündür.

Dünyadaki kadınların neredeyse tümü her gün fiziksel, psikolojik ya da ekonomik şiddete maruz kalıyor. UNESCO’nun verilerine göre, dünyadaki her üç kadından en az biri partnerleri tarafından dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış veya duygusal olarak istismar edilmiştir.

25 Kasım günü ise toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, ayrımcılığa, ataerkil toplumsal normlara, -flört şiddeti ve psikolojik şiddeti de içeren- her türlü şiddete karşı kadın dayanışmasını ve kadınların seslerini yükseltmesini sağlıyor.

Ayrıca, UN Women “Orange The World” kampanyası çerçevesinde kadına yönelik şiddetle mücadele için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Turuncu tema ise kadınlara yönelik şiddet içermeyen daha parlak bir geleceği temsil ediyor.