AnasayfaKalkınmaUluslararası Kalkınma

AB’den 50 İnovatif KOBİ’ye 73 Milyon Avro Yatırım

AB’den 50 İnovatif KOBİ’ye 73 Milyon Avro Yatırım

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz Pazartesi 14 ülkeden 50 küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) için Horizon 2020’deki hibe fırsatlarının son çağrısını yaptı.  Horizon 2020, Avrupa Birliği araştırma ve inovasyon kapsamındaki çerçeve programı olarak da bilinmektedir.

Ortalama her biri için 2.5 milyon Euro hibe verilmesi planlanan projelerin yeni şekilleriyle  piyasaya sunabilecekleri bir ürün geliştirmesi bekleniyor. Ek olarak, sağlık konusunda yapılan çalışmalara verilecek fonun ise 5 milyon Euro’ya kadar çıkarılabileceği açıklandı.

14 Nisan 2016 tarihinde 2. aşamasına geçecek olan hibelendirme çağrılarının ilk aşamasında İspanya 14 yararlanıcı  ile en fazla başvuru yapan ve fon alan ülke oldu, sonrasında 8 kurum ile Almanya geldi. Sektör olarak 9 başvuru ile en fazla Bilgi ve Bilişim Teknolojileri, 7 başvuru ulaşım, 6 başvuru ise verimli enerji üretimi ve güvenli gıda alanlarında yapıldı.

Bugüne kadar Horizon 2020 araştırma ve inovasyon çağrıları kapsamında hibe alan projeler; uygun maliyetli güneş paneli çatı döşeme sistemleri, kamu güvenliği için bas-konuş ile iletişim sağlayan araçlar, geleneksel banka hesabı açma işlemleri için yeni nesil banka modellemesi ve uygulanabilir rüzgar jeneratörleri şeklinde sıralanabilinir.

Son olarak, bu hibe çağrısı ile birlikte toplamda ürünlerini piyasaya sürmek isteyen 406  KOBİ  2014 yılının Ocak ayından beri hibelerden faydalanmaktalar.

Horizon 2020 kapsamında çağrısı yapılan ve KOBİ’lerin yararlanabileceği fonlar için başvuru yapmak isteyen adaylar buraya tıklayarak linkteki bilgilendirmeyi inceleyebilirler.