AnasayfaTeknolojiAR-GE

Apollo 11, hâlâ yeni keşiflere öncülük ediyor!

Apollo 11, hâlâ yeni keşiflere öncülük ediyor!

Yakın zamanda, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in ay yüzeyine ilk adımlarını attıkları Apollo 11’in 50. yılını kutlamıştık. Bu görev Eski Çağ tarihi gibi görünse de, Fransa’da bulunan gök bilimciler için hâlâ önemli işler yapmaya devam ediyor.

Clément Courde, her gün teleskobunu ay modülünün Temmuz 1969’da indiği noktaya çeviriyor. Courde: “1981’den bu yana, Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’in yerleştirdiği aynalı teleskoba lazer atıyoruz. Havanın izin verdiği her gün, istasyonumuz ve reflektör arasındaki mesafeyi ölçüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Cote d’Azur Gözlemevi’ndeki ekip, Ay’a olan uzaklığı ortalama 384.000 kilometre olarak belirlediler.

Courde, zamanı hesapladıklarını söylüyor: “Buradan ışın oluşturuyoruz, kronometreyi başlatıyoruz ve ışının teleskoptan çıkıp reflektöre ulaşması 1.2 saniye alıyor. Yansıyıp geri gelmesi de 1.2 saniye alıyor. Bunu saniyede on kez tekrarlayabiliyoruz. Bu, 50 yıl önce oraya yerleştirilen Apollo 11 paneli ve bu 50 yıldır çalışıyor!” ifadeleriyle şaşkınlığını dile getirdi.

Ölçümler, Ay’ın iç yapısı hakkındaki bilgimizi artırmaya yardımcı oluyor. Ay’ın hareketindeki küçük farklılıkların ölçümleri, Ay’ın iç yapısını ve Dünya ile olan ilişkisini incelemek için kullanışlı bilgiler sunuyor. Örneğin geçtiğimiz ay, bu ekibin verilerini kullanan bilim adamları, Ay’ın erimiş çekirdeğinin yarıçapı hakkında yeni bir tahminde bulundular. (381 kilometre olarak yeniden belirlediler.)

Courde: “Önceki tahminlere göre üç kat daha kesin sonuçlar elde ediyoruz. Bu paneller sayesinde yapabileceğimiz çok fazla deney ve hâlâ cevaplamaya çalıştığımız sorularımız var.” ifadelerinde bulundu. 

Kaynak