AnasayfaEğitimGöç ve Mülteciler

Artık Suriyeli çocukların oyun oynayıp bir şeyler öğrenebilecekleri bir yer var

Artık Suriyeli çocukların oyun oynayıp bir şeyler öğrenebilecekleri bir yer var

Suriyeli mülteci çocuklar Gaziantep’teki ‘Mutluluğum’ (Al Farah) Çocuk ve Aile Destek Merkezi (ÇADM) 2016 yılında Avrupa Birliği’nin Suriye krizine karşı yardım amacıyla oluşturduğu Bölgesel Güven Fonu’nun finansal desteği ile UNICEF ve SGDD-ASAM işbirliğinde kuruldu. Merkez ayda ortalama 2 bin 100 mülteci çocuğa ve anne-babaya hizmet veriyor.

Gaziantep’teki merkez, çocuklar için sadece güvenli bir alan sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bir şeyler öğrenebilecekleri ve oyun oynayabilecekleri mekanlar yaratıyor. Merkez ayrıca uzmanlar ve sosyal çalışanların öncülüğünde farklı dallarda çocuk odaklı etkinliklerin aynı anda sağlanabildiği bir mekan olma özelliğine sahip. Verilen çeşitli hizmetler arasında psiko-sosyal destek, risk altındaki çocuklar için hukuki danışmanlık, beslenme hizmetleri ve çeşitli konularda bilinçlendirme çalışmaları da yer alıyor.

photo4

İşitme engeli olan Suriyeli mülteci çocuklar Gaziantep’teki UNICEF ‘Mutluluğum’ Merkezi’nde işaret dili dersleri alıyor. Merkezde verilen hizmetlerden geçtiğimiz yıl 12 binden fazlası çocuk olmak üzere 18 bini aşkın Suriyeli ve diğer ülkelere mensup mülteci ve göçmen yararlandı.

Gaziantep’teki ‘Mutluluğum’ Merkezi Türkiye’deki altı Çocuk ve Aile Destek Merkezi’nden biri. Bunun dışında, Gaziantep’teki ikinci bir merkeze ek olarak İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’de de ‘Mutluluğum’ merkezleri hizmet veriyor.

photo6

4 yaşındaki Barah, Suriye’nin Halep kentinde evinin yakınında sürekli patlayan bombalar yüzünden işitme duyusunu kaybetmiş. Gaziantep’teki ‘Mutluluğum’ Merkezi’nde, Abdullah kucağındaki kızının yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “İşitmesinin giderek daha kötüye gittiğini fark ettim. O zamanlar daha 1 yaşında bir bebekti. Barah’ın işitme kaybı tek bir büyük patlamanın değil gece gündüz devam eden sürekli bombalamaların sonucu.” “Al Farah’ın kızıma yaptığı yardımlar harika,” diye de ekliyor Abdullah. Barah’ın şimdi merkez tarafından temin edilen iki kulaklığı var. Ayrıca ameliyat da olan Barah artık biraz duyabiliyor.