AnasayfaTeknoloji ve Kalkınmaİnovasyon

Avrupa’nın Diğer Krizleri; Dijital Durgunluk

Avrupa’nın Diğer Krizleri; Dijital Durgunluk

Tufts Üniversitesi Fletcher Okulun’da eğitim vermekte olan üç öğretim görevlisi tarafından başlatılan çalışmada MasterCard ve DataCash desteğiyle 2008-2013 yılları baz alınarak Dijital Evrim Endeksi oluşturuldu.

Avrupa ülkeleri, son zamanlarda mülteciler, Yunanistan borçları ve Avrupa Birliği’nin geleceği gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldı. Bu krizler sürekli olarak gerek yazılı ve görsel medya da gerekse sosyal medyada farklı şekillerde yorumlandı. Fakat Avrupa gündeminin gözden kaçan önemli bir sorunu ise yapılan araştırma sonucunda ortaya çıkan ve Avrupa’nın dünya genelinde sürmekte olan dijital evrimleşmede büyük bir durgunluğun ortasında görünüyor olmasıydı.

Tufts Üniversitesi Fletcher Okulun’da eğitim vermekte olan üç öğretim görevlisi tarafından başlatılan çalışmada MasterCard ve DataCash desteğiyle 2008-2013 yılları baz alınarak Dijital Evrim Endeksi oluşturuldu. Harvard Business Review tarafından ele alınan Dijital Evrim Endeksi, dijital sektörün geliştiği 50 ülkeyi içeren bir çalışma olarak hazırlandı. Bu çalışma kapsamında, dört kategoride  değerlendirmeye alınan 50 ülke içerisinde; İsviçre, İrlanda ve Estonya “kayda değer” kategorisi ile dikkati üzerlerine çekti. Kayda değer kategorisi, dijital ekosistemlerin oluşmasına ve bu konuda yapılan yatırımların ya da girişimlerin doğasına uygun bir çevreye sahip oldukları gerçeğini göstermektedir.

Adsız

2008 yılından bu yana dijital evrimde gerileyen ve hız kaybeden 15 Avrupa ülkesi, Avrupa’daki dijital durgunluğun sebebi gibi gözüküyor. Avrupa ülkeleri son 9 sıralamada yer alarak büyük bir durağanlığın işaretçisi olarak karşımıza çıkıyor. Telefon ve teknoloji geçmişine bakıldığında, kaliteli girişimlere ev sahipliği yapan; İngiltere, Almanya, Finlandiya ve İskandinav ülkeleri de dijital resesyonda kötü bir tecrübe yaşıyorlar.

Bu kötü performans ile dijital boşluğu diğer lider ülkeler ile aralanan Avrupalılar, teknoloji inovasyonunda lider olan Çin ve Amerika’nın çok gerisinde yer alıyor. Yaptığı bir röportajda Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama Avrupalıları kastederek şu sözleri söyledi: “ İnternetin sahibi biziz. Bizim firmalarımız onu yarattı, genişletti ve kimsenin rekabet edemeyeceği şekilde mükemmelleştirdi.”