AnasayfaEkoloji

Belize, Dünya Mirası Olan Mercan Resiflerinde Petrol Rezerv Aktivitelerini Durdurdu

Belize, Dünya Mirası Olan Mercan Resiflerinde Petrol Rezerv Aktivitelerini Durdurdu

Belize Set Resifi , tüplü dalış için gelen 260.000 ziyaretçisi sebebiyle Belize ülkesinin en turistlik yeridir. Ayrıca bölge, 1996 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor, üstelik balıkçılık için de hayati önem taşıyor.

Pek çok koruyucu önleme rağmen, resif okyanussal kirliliğinin yanı sıra kontrolsüz turizm, denizcilik ve balıkçılık gibi faaliyetlerin tehdidi altındadır. Bilim insanları, 1998 yılından bu yana Belize Mercan Resifleri’nin % 40’ının hasar görmüş olduğunu iddia ediyor.

Bu doğrultuda Kuzey Yarım Küre’de bulunan en büyük set resifini korumak ve turizmin sürdürülebilirliğinin artırılması açısından Belize sularında bütün petrol rezerv aktivitelerinin durdurulmasına yönelik bir mevzuatın onaylanmasına karar verildi.

Petrol artık değerli değil! Mercan kayalıklarının ve okyanusun korunması daha değerli!

Meksika ve Guatemala sınırındaki küçük Orta Amerika ülkesi olsan Belize’nin büyük set resifini korumak için kendi kara sularındaki petrol arama çalışmalarını yasaklamış oluşu tarihi bir karar.

Avustralya’nın ardından Dünya’nın en büyük ikinci resifi olan Belize, soyu tükenmekte olan 1400’den fazla canlıya ev sahipliği yapmakta ve UNESCO Dünya Mirasları arasında yerini almaktadır.

Belize çevre konusunda böyle güçlü bir anlaşma yapabilen ilk küçük ülke. WWF Resif Bilim İnsanı Nadia Bood Belize için, “Gelecekteki refahını korumak adına resif için büyük bir tehdidi ortadan kaldırdı. Umarım bu cesur adım diğer ülkeleri de gezegenimizdeki okyanusları korumak için ihtiyacımız olan acil eylem planı konusunda teşvik eder.” ifadelerini kullandı.

Belize okyanusları koruyor ve sürdürülebilir turizme teşvik ediyor.

Belize set resifinde, balıkçılık (doğrudan) ve turizm (dolaylı olarak) nüfusun yaklaşık 35 bine yakın kişiye geçim kaynağı sağlamaktadır.

UNESCO Dünya Mirası Deniz Programı Koordinatörü Fanny Douvere’e göre Belize’in ekonomisi turizme dayanıyor. Set resifi sayesinde bölge yılda 182 ila 237 Milyon$ arasında kazanıyor. Bu mevzuat dünyada ikinci en büyük set resifinin tehlike altından kaldırılması konusunda önemli bir kilometre taşıdır.

Dünya Mirasları Komitesi’nin bu konudaki kararı Haziran-Temmuz 2018 döneminde yapılacak bir sonraki toplantıda alması bekleniyor.

Bu Belize için büyük bir haber. Bood, “Belize hükümeti set resifini korumak için çağrıları dinlemekle kalmıyor, 1 yıl önce sismik petrol araması tehdidi altında olan sularında ki bütün petrol faaliyetlerini de sona erdirerek, okyanusları koruma alanında dünya lideri olmayı hızlandırmıştır.” diyerek ifadelerine eklemelerde bulunuyor. Bu ekonomisi için mücadele veren bir ülke için çığır açan bir hareket.

Kaynak