AnasayfaEkolojiİnovasyon

Beton kaplı şehirlerin nefes almasını sağlayan hareketli bahçe: Hortum machina, B

Beton kaplı şehirlerin nefes almasını sağlayan hareketli bahçe: Hortum machina, B

Bitki türlerinin kolektif özelliklerinden yola çıkılarak oluşturulan Hortum machina,B reEarth projesi kapsamında beton kaplı şehirlerin nefes almasına olanak sağlayacak top şeklinde olan hareketli bir bahçeden oluşuyor.

Bitki davranışının kolektif zekasını kullanan reEarth projesi, insanın doğa ile arasındaki biyo-kooperatif etkileşim biçimini çevre yapısı içerisinde araştırıyor. Bitkiler sinir sisteminden yoksun olsa da hayvanlara çok benzer yapıda olup, çevre tarafından elektrokimyasal olarak teşvik edilebilirler. Bu projede bitkiler elektro-fizyolojisi itibariyle özerk robot ekosisteminin kontrol döngüsüne bağlanarak haraketini bitki ihtiyacına göre değiştiren bir bahçe tasarlandı.

ccdss

Oluşturulan küre şeklinde yarı bahçe yarı robot olan Hortum Machina B, bitkilerin ihtiyacı doğrultusunda kendi kendine hareket etmeye programlandı. Örneğin alt kısımda kalan bitkiler yeterince ışık almıyorsa Hortum Machina B, bu bitkiler yeterince ışık görene kadar yönünü çeviriyor.

Bu sayede içerisinde farklı bitki türlerini bulunduran bahçeler şehir merkezlerinde çok da fazla yer kaplamadan ama havayı da temizliyerek hareketlerini sürdürüyor.

Kaynak