AnasayfaTeknolojiSağlık&Hijyen

Beyin arayüzü sistemi olan Neuralink nasıl çalışıyor?

Beyin arayüzü sistemi olan Neuralink nasıl çalışıyor?

Geçtiğimiz günlerde canlı bir YouTube yayını gerçekleştiren Elon Musk, 2017 yılında başlatılan ve beyin üzerine ciddi çalışmalar yapılan Neuralink projesi hakkında birkaç ipucu paylaşıldı.

Peki yayından önce Neuralink hakkında neler biliyorduk? Proje iki yıl önce açıklandığında ilk hedefi; beyin arayüzlerinin -epilepsi de dahil olmak üzere- kronik tıbbi durum semptomlarını azaltmada nasıl yardımcı olabileceğini bulmak olmuştu. Bu, Neuralink’in web sitesindeki tek resmi açıklama olan: “İnsanları ve bilgisayarları bağlamak için ultra yüksek bant genişliğine sahip beyin – makine arayüzlerini geliştirmek.” amacını içeriyordu.

Wait Buy Why‘ın paylaştığı post üzerine, Musk’ın hangi problemi neden çözmek istediği hakkında daha derinlemesine bir bilgiye sahip olmuştuk. Özetle Neuralink’in misyonu, Musk’un diğer girişimleriyle de yakından alakalı. Yaşamak için gerekli olan varoluşsal tehditlerden kaçınmayı, gelişmeyi ve diğer tüm potansiyel tehditlere karşı önlem almayı umuyor.

Neuralink, kurallar ve düzenleyiciler açısından birlikte çalışması daha kolay olan pratik bir uygulama ile daha hızlı test sonuçlarına ulaşmayı mümkün kılan bir tıbbi teknolojiyi keşfetmenin ötesinde bir hedef olarak görünüyor.

Musk’un amacı, düşüncelerimizi klavye, fare vs. gibi araçlarla bilgisayara aktarırken meydana gelen “sıkışmayı” ortadan kaldırmak. Sinyallerin sıkıştırılması ve ardından açılması gerekliliğini ortadan kaldırmak; insanlar ve bilgisayarlar arasındaki iletişimi çok daha hızlı hatta kayıpsız bir hale gelmesini sağlayacak.

Musk, gelişmekte olan ve giderek artan yapay zekaya ayak uydurabilmek için geleceğimizi de güvence altına aldığına inanıyor. İki yıl önce, Neuralink’in bu amaca yönelik olarak çalışmalar başlattığını veya mevcut durumu değiştirmek için neler yapabileceğini düşünmek çok uzak bir hedef gibi görünüyordu. Neyse ki daha fazla beklemek zorunda kalmayacağız.

Kaynak