AnasayfaKalkınmaKalkınma Gündemi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterini Seçiyor!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterini Seçiyor!

Birleşmiş Milletler’de 9. Genel Sekreter için seçim çalışmaları başlatıldı. Bugüne kadar 8 genel sekreter, BM Genel Sekreterlik görevini 1 veya 2 dönem olmak üzere yerine getirdi.

2016 yılının sonunda görev süresi dolacak olan mevcut genel sekreter Ban Ki-moon, yerini 9. genel sekretere bırakacak. Temmuz ayında Daimi üyelerin genel kurula sunulacak adaylar için toplantılarına başlaması bekleniyor. Bu yıl sonunda bitmiş olacak olan genel sekreterlik seçiminin birçok ilke ev sahipliği yapması bekleniyor. Adaylıklarını açıklamak için herhangi bir son tarihi olmayan süreçte, şu ana kadar toplam 8 aday bulunuyor. 8 aday arasında 4 kadın, 4 erkek aday var.

Adaylardan Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Igor Luksic,  UNESCO Genel Direktörlüğünü yürüten Bulgar Irina Bokova ile 2006-2015 yılları arasında BM Mülteciler Yüksek Komiseri olan Portekizli Antonio Guterres bugün BM Genel Kurul üyeleri ve sivil toplum örgütleri ile buluşarak adaylık süreçleri ile ilgili açıklamalarda bulunacaklar. Sonrasında ise gazetecilerin karşısına çıkıp soruları yanıtlayacaklar.

13 Nisan 2016 tarihinde ise eski Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Türk, Moldova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Natalia Gherman, Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Vesna Pusic adaylık konuşmalarını gerçekleştirecek.

14 Nisan Perşembe ise, daha önce BM Genel Kurul başkanlığı da yapan Makedonyalı siyasetçi Srgjan Kerim ile 1999-2008 yılları arasında Yeni Zelanda Başbakanlığı görevini yürüten ve halen BM Kalkınma Programı Direktörlüğü yapan Helen Clark, Genel Kurul ve basına hitap edecek.

Adaylar arasından  genel kurula sunulacak bir adayın da, Ekim ayı içerisinde genel kurul üyelerinin 3’te 2 çoğunluklu oyunu alarak onaylanması bekleniyor.

Adayların Birleşmiş Milletler Genel Kurulundaki konuşmalarını bu adresten canlı takip edebilirsiniz.

BM Adaylar