AnasayfaTeknolojiAR-GE

Bu insansı robotlar, zorlu koşullarda bile ilerleyebiliyor!

Bu insansı robotlar, zorlu koşullarda bile ilerleyebiliyor!

Florida’da bulunan İnsan ve Makine Biliş Enstitüsü (IHMC), robotların engebeli arazilerde başarılı bir şekilde ilerlemesini sağladı!

Robotların düz bir zeminde yürümelerini programlamak oldukça zordur. Buna rağmen Florida’da bulunan İnsan ve Makine Biliş Enstitüsü (IHMC), robotların engebeli arazilerde başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlamak için zorlu mücadeleler veriyor. Araştırma, 2016’dan bu yana devam ediyor. Kaydedilen son videolar gerçekleşen ilerlemeyi gözler önüne seriyor.

Yeni videoda yer alan IHMC’nin adım adım özerk planlama programı, hem Boston Dynamics’in Atlas robotunda hem de NASA tarafından geliştirilen Valkyrie robotunda görülebiliyor. Bu video, bir blok yığını üzerindeki robotların zorlu şartlar altında da ilerleyebildiklerinin kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

IHMC temel olarak, karmaşık navigasyon işlemlerini robotlar için bir başlangıç ve bitiş noktası belirleyerek ve tüm olası yolları adım adım izleyerek gerçekleştiriyorlar. Her bir robotu mümkün olan en iyi yola ulaşarak yönetiyorlar. Modern donanımlar sayesinde nispeten hızlı bir sonuca ulaşabiliyorlar. Ayrıca çalışma sayesinde çevredeki değişikliklere hızla adapte olabilen robotlar, ince bir tuğlanın üzerinde de gidebiliyorlar.

Ancak hala kat edilmesi gereken yollar var. Ekip, robotların dar yollarda yaklaşık olarak %50 başarı oranına sahip olduğunu söylüyor. Gelecekte ise engebeli arazilerdeki başarı oranının %90’a kadar çıkmasının mümkün olduğunu belirtiyorlar. Bunun dışında robotlar, düz zeminde de mükemmel bir skora sahip.

Kaynak