Anasayfaİklim DeğişikliğiKarbon Piyasaları

Çin İklim Değişikliği Anlaşmasını Onayladı

Çin İklim Değişikliği Anlaşmasını Onayladı

Dünyada en fazla hava kirliliğine sebep olan ülkede herkesi şaşırtacak bir gelişme yaşandı. G20 öncesinde, Çin Paris İklim Değişikliği Anlaşmasını onayladığını duyurdu.

Zirve boyunca ise Amerika Birleşik Devletleri hava kirliliğine sebep olan en büyük ikinci ülke olarak  anlaşmayı onaylamış olduğunu söyledi.

Bu iki ülkenin küresel çapta gaz salınımı oranları %40’ı buluyor. Bu duyuru Paris Anlaşması için koca bir adım niteliğinde sayılabilir.

Henüz kimler onaylamadı?

Tüm gözler en fazla salınımı yapan 7 büyükte. Avrupa Birliği %12.1 ile üçüncü en büyük kirletici konumunda.

Süreç 2012 Aralık’ta başlamasına rağmen Anlaşmayı tamamiyle onaylamak için bir süreç gerekiyor. Önce ülkeleri için değişkenleri adapte etmek durumundalar,imzalama aşaması var, sonrasında ise hükümetin ve parlementoların onaylaması süreci geliyor. ABD ve Çin bu süreçleri tamamlayarak büyük bir kısmı tamamladıklarını söyleyebiliriz.

AB ise 22 Nisan 2016’da imzaladı, fakat henüz onaylanmadı. 28 üye devletin olduğu bir birlik için durum biraz karışık gözüküyor. Avrupa Konseyi’nin yaptığı açıklamada üye devletler adına konseyde alınacak bir kararla süreci hızlandırabileceklerini  belirtmeleri de umut verici bir gelişme.

Rusya %7.53 ile 4. sırada. İmzası var fakat henüz onay bekliyor. Hindistan %4.1 ile 5. sırada imzası var fakat onay bekleniyor. Japonya (%3.79), Brezilya(%2.48), Kanada (%1.95), Güney Kore(%1.85) ve Endonezya(%1.49) anlaşmayı henüz onaylamayan ülkeler arasında. Japonya, Brezilya ve Kanada ise bu sene sonuna kadar süreci tamamlayacaklarına dair kamu açıklamalarında bulundu.