AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaUlaşım

Çin, “uçan tren” üretecek

Çin, “uçan tren” üretecek

Hyperloop rekabeti giderek artarken, Çin son olarak süpersonik “uçan tren” üretme kararı aldı.

Ülkenin devlet işletmesi olan Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Endüstri Şirketi (CASIC), yaptığı açıklamada, “yüksek hızdaki uçan tren” üzerine araştırma başlattığını açıkladı. Saatte 4.000 km gitmesi planlanan bu süpersonik uçan tren aynı zamanda dünyanın en hızlı mermi treninden (Yine Çin’de yer alıyor), ticari uçuşlardan dört kat daha hızlı ve ses hızının üç katından fazla yani hemen hemen (1,225 km / s) 10 kat daha hızlı olacağı belirtildi.

“Uçan tren”, özünde, CASIC müdürü Liu Shiquan’ın Çin medyasına açıkladığı gibi, manyetik kaldırmayı kullanan ve yakın vakum tüpü boyunca seyahat eden bir yolcu podudur. Konsept, Elon Musk’un 2013 yılında öngördüğü, fütüristik yüksek hızlı bir ulaşım sistemi olan Hyperloop’un konseptine benziyor. Batı girişimler şimdi Hyperloop’un önerilen 1.200 km / s hızına ulaşmak için yarışıyorlar.

CASIC, boru ile kapalı sistemin kendi versiyonunun dünyanın ilk süpersonik hızı için tasarlandığını iddia ediyor, ancak ilk adım 1.000 km / s’lik üst hızlara ulaşacak. Musk, gelecekteki sürümleri Hyperloop ses hızından daha hızlı seyahat edeceğini düşünüyor.

CASIC, projenin 200’den fazla patentine sahip olduğunu söyledi. Tam olarak bir zaman belirtilmese de  “uçan tren” tamamlandığında Çin’in “One Belt, One Road” altyapısının harcamakta olduğu ülkelere ihraç edilmesi planlanıyor. 

Sistemin baş tasarımcısı Mao Kai, dün bir devlet gazetesine verdiği röportajda trenin sivil hava araçlarından daha yavaş hızlanmasına izin vererek emniyet sağlayacağını söyledi. Biletlerin de sıradan yolcular için pahalı olacağı yönündeki endişeleri reddetti.

Kaynak