AnasayfaEğitimGöç ve Mülteciler

Clooney Adalet Vakfı’ndan Suriyeli mültecilere destek

Clooney Adalet Vakfı’ndan Suriyeli mültecilere destek

George ve Amal Clooney’in kurduğu Clooney Vakfı, 3 bin Suriyeli çocuğun okula gitmesine destek olacak.

Clooney Adalet Vakfı, aynı zamanda Lübnan’daki yedi kamu okuluna 2.25 milyon dolar ayırmak için UNICEF ve Google ile ortaklık yapıyor. Bilgisayar devi HP de ek 1 milyon dolarlık teknoloji hibesi sağlıyor.

Vakıf henüz yeni bir okul açmıyor ancak bunun yerine mülteci çocukların öğleden sonraları derslere katılması için saatler uzatmaya yönelinecek.

UNICEF sözcüsü Lauren Davitt CNN’ye verdiği demeçte, Suriyeli mülteciler için Lübnan’daki devlet okulları iki vardiyalı bir sistem üzerinde çalışıyor. Lübnanlı öğrenciler ilk vardiyada sabah okula giderken öğleden sonraki ikinci vardiyada mülteci çocuklar eğitim görüyor. Bu durum, sınırlı fiziksel alana sahip okulların kapasitelerini ikiye katmalarına olanak sağlıyor.

Sözcü Davitt, vakfın da desteğiyle 3 bin Suriyeli çocuğun kayıt ücretleri, ikinci vardiyada öğretmen maaşları ve ders kitapları da dahil olmak üzere okula devam etme masraflarının karşılandığını söyledi.

Clooney çifti çıkan haberlere göre, “Binlerce genç Suriyeli mülteci risk altındadır ve toplumun üretken bir parçası olmama riski ile karşı karşıyadır”. “Örgün eğitim bunu değiştirmemize yardımcı olabilir, bizim girişimimizin de amacı budur” diye belirtti.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğine’ye göre dünya çapında 5 milyondan fazla Suriyeli mülteci var ve 1 milyondan fazla Lübnan var. Lübnan’daki yaklaşık 200 bin Suriyeli mülteci çocuk okula gitmiyor.

Uluslararası insan hakları avukatı olan George Clooney ve Amal Clooney, 2016 yılında Clooney Adalet Vakfı’nı kurdular. Kuruluşun temel amacı “adaletin mahkeme salonlarında, topluluklarda ve dersliklerde ilerletilmesini” amaçlıyor.

Kaynak