AnasayfaGirişimcilikÇocuk

Çocuk Sosyal Girişimciler

Çocuk Sosyal Girişimciler

Günümüzde milenyum çocukları hakkında yayınlanmış pek çok araştırma bize milenyum çocuklarının tembel olduğunu ve geleceklerinin olmadığını söylüyor. Fakat durum hiç de bu şekilde değil. Aşağıda yer alan milenyum çocukları pek çok başarılı girişimde bulunarak farklı konularda çalışmalar yürütüyorlar.

VIVIENNE HARR

Limonota Yardım Standı

Vivienne Harr kendi yaşıtı olan iki Nepalli köleleştirilmiş çocuğun resmini gördükten sonra 8 yaşında bir kız çocuğunun hayali olarak çocuk köleliğini bitirmeye yardımcı olacak bir limonta standı açmaya karar verdi.

Domuz şeklindeki kumbarasını doldurmayı çok seven Harr bu olayı şişelediği limontaları sattığı çocuk işçiler için bağış toplamak için iyi bir işe çevirdi. Harr’ın TEDx konuşmasında başrol oynayan limonata standı Nasdaq’ın bu olayı Twitter’da paylaşmasıyla 100,000 dolar geliri aştı. Şimdi onun limonata yapma olayı bir Stand Yap Uygulaması’na ve kitle fonlamaya dönüştü ve orijinal limonatayı satın alan insanlardan çok daha fazlası dönüş yapmış oldu.

MALCOLM SUTHERLAND-FOGGIO

Hadi Biraz Gürültü Yap: Çocuk Kanser Tedavi Kurumu

Pediyatrik kanser teşhisi konulduktan sonra çocukluğu değişen Malcolm, bunun sonucu olarak çocukluk dönemlerinde kanserlerle yüzleşmek zorunda kalanlar hakkında konuşmalar yapma ve bağış fonlarını arttırma için yolundan hiç saşmadı. Bu amaç uğruna ‘Biraz Gürültü Yap: Çocuk Kanser Tedavi Kurumu’nu’ kurarak karser hakkında yapılan araştırmaların ve konuşmaların 1 milyondan fazla bir sayıya ulaşmasını sağladı. Ayrıca hastalıkla olan mücadelelerini kaybeden çocukların yüzlerinden oluşan bir yorgan yaptı ve bu patchwork yorganı proje kapsamında farkındalığı arttırmak için konuşmalarında ve seyahatlerinde yanında taşıyor. Malcolm’un hayır kurumu tüm Amerika’da bağış toplama etkinlikleri ve Malcolm gibi benzer durumda olan çocuklar için düzenlenen panellerde farkındalığı arttırmaya devam ediyor.

CAMERON COHEN

iSketch

Kemik tümörü operasyonunundan sonra bir süre yatakta yatmak zorunda kalan Cohen bu tip hastaların özellikle çocukların iyileşme sürecinde ilham kaynağı oldu. İyileşme sürecindeyken kod öğrenen ve iSketch uygulaması oluşturan Cohen çizim uygulamasının eğlence ve elektronik satın alma fonunun kazançlarının bir kısmını diğer çocuklar da iyileşme sürecindeyken eğlenebilsinler  diye  bağışladı.

PHOEBE RUSSELL

San Francisco Yemek Bankası

Anaokulu projeleri üniversiteler gibi ciddiye alınmasa da, Phoebe Russell kendi anaokulu projesi olan San Francisco Yemek Bankası projesiyle fark yarattı. Şehrinde yemek dilenen bir adamı fark ettikten sonra evsizler için yemek bağışı toplamayı hedefleyen Russell teneke kutuları geri dönüşüm için toplayarak 1000 dolarlık yemek yardımı toplamayı hedeflemişti ama o 3700 dolarlık  daha kazanç sağladı. Bu sayede Phoebe hem ödevi tamamladı hem de ondan sonra gelenler için de örnek oldu.

BRITTANY & ROBBIE BERGQUIST

Askerler için Cep Telefonu

Savaştan dönen Iraklı bir askerin denizaşırı bir ülkedeyken ailesiyle görüştüğü için 8,000 dolarlık faturayla yüzleştirildiğini öğrendikten hemen sonra Bergquist Kardeşler faaliyete geçti. Askeriyeye hizmet eden bir kuzenleri olduğu için Brittany ve Robbie savaşta yer alan bir aile üyesine sahip olmak ne demek bunu biliyorlardı ve diğer askerlerin geride bıraktıkları aileleriyle görüşmelerini biraz olsun kolaylaştırmak adına birşeyler yapmaya karar verdiler. Kar amacı gütmeyen geri dönüşüm projesi üreten kardeşler  eski cep telefonlarının uluslararası kontörlü arama kartları satın almak için geri dönüşümünü sağladılar ve bu olayı ‘Askerler için Cep Telefonu’ kampanyasına dönüştürdüler. Bu kampanyayla 8 milyon nakit para, binlerce telefon ve de 181 milyon üzerinde dakika bağışı elde ettiler. Daha sonra bu kampanyayı ‘Evdeki Kahramanlara Yardım’ adında evine geri dönen askerlere acil yardım fonu sağlayan yeni bir proje olarak geliştirdiler.

Harika şeyler yapmak için yaşın hiç bir önemi yok tıpkı bu 5 projede olduğu gibi bizlerde küçük değişikliklerle etkileyici farklar yaratabilir ve toplumuna hizmet etmek için birşeyleri değiştirebiliriz üstelik hem çocuklara ilham kaynağı olabiliriz hem de onlardan ilham alabiliriz.