AnasayfaİnovasyonÇevresel Kalkınma

Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm!

Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm!

Bir grup 9. Sınıf öğrencisi tarafından, geri dönüştürülebilirlik göz önünde bulundurularak, dünyanın çöp sorununa karşı yeni bir ambalaj sistemi geliştirildi.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi 9. Sınıf öğrencisi, Intersection Spero takımı tarafından dünyadaki çöp sorununa yönelik bir proje geliştirildi.

Bilim Kahramanları Buluşuyor (FIRST Lego League) yarışmasında “Çöpe Çözüm, Çöple Çözüm” teması çerçevesinde birincilik ödülü kazanan bu projede, halihazırda bildiğimiz ve kullandığımız ambalajlardan farklı olarak geri dönüşüme uygun bir ambalaj sistemi geliştirildi.

intersection-spero_idema

Doğada çözünmesi ve geri dönüştürülmesi amacıyla, organik atıklarla temasa geçmeyecek şekilde tasarlanan ambalaj; günümüz ambalajlarının özelliklerine ek olarak ısı, kir, pas, kimyasallar, UV ışınları, yağ ve suya karşı büyük oranda koruyor. Ayrıca, ambalajın darbelere karşı dayanıklı olması için doğa dostu filmler kullanıldı.

Ambalaj Sanayicileri Derneği, PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı), Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurumlarından destek alan bu projenin hayata geçirilmesi ve geniş kitlelere uygun maliyetle ulaşmasını sağlamak üzere harekete geçildi. Bu bağlamda, teknik ressamlarla sanayiye uygulanabilirlik çalışmaları yürütülüyor.