Anasayfaİnsani YardımSosyal Sorumluluk

Dış Yardım Konusunda Dünyanın En Cömert Ülkeleri

Dış Yardım Konusunda Dünyanın En Cömert Ülkeleri

Dış yardım, ekonomik gelişmeyi ve refah içinde yaşamı temsil eden güçlü bir araç olarak görülürken aynı zamanda da birçok ülkenin dış politikasının önemli bir parçasıdır.

Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü tarafından hazırlanan tablo 2015 yılında en çok dış yarımda bulunan ülkeleri ve bu ülkelerin dış yardıma ne kadar harcadıklarını gösteriyor.

A1We8eMHqbhQEeCNUJ8H7dIhpoACzzpH8h32fsiwJlQ

ABD, tahmin edildiği üzere tabloda en üst sırada yer alıyor. Dış yardım konusunda büyük rakamlar harcayan ABD, hem Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası gibi organizasyonlarla hem de ikili yardımlarla 2015 yılında 30 milyar doları yardım için harcadı.

Geçen yılın resmi kalkınma yardım oranı 20 milyar dolar üzerinde olan Almanya ise listede ikinci sırada yer alıyor. Bu rakamı 2014 yılıyla kıyasladığımızda 4 milyar artış olduğu gözleniyor.

Listenin geneli Avrupa ülkelerinin etkisi altında görünse de Birleşik Arap Emirlikleri’nin, Kanada’nın ve Japonya’nın da önemli bir yere sahip olduğu görülüyor.

fkSWt3c1vNE-j-RCwuZGcTlqTLsxsAMMvgp-8JvhnHY

Yukarıda yer alan ikinci tabloda ise toplam harcanan miktara bakıldığında İsveç, ABD gibi önde gelen ülkelerden. Geçen yıl İsveç’in resmi kalkınma yardım oranı % 1.41 idi ve ülke bu oranı %1’in üzerinde tutmaya devam etmeye kararlı görünüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri listede ikinci sırada yer alırken  hemen arkasından  Norveç geliyor.

Birleşmiş Milletler, gelişmiş ülkelerin brüt milli gelirinin en az %0.7’sini yardıma harcamaları için çağrıda bulunuyor.

Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü bilinen en iyi hedefin uluslararası yardım yapmak olduğunu savunuyor ama yukarıdaki tabloda da görüldüğü gibi bu rakamlara sadece birkaç ülke ulaşabiliyor.

İnsani krizler dünyada devam ederken, her zaman olduğu gibi yardımlar da önemini korumaya devam ediyor fakat Birleşmiş Milletler’in bu hedefine çok az ülke ulaştığı için 0.7 seviyesini tutturmak için daha yapılması gereken çok şey olduğu açıkça görülüyor.