AnasayfaSosyal KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Diyabete Karşı Danimarka

Diyabete Karşı Danimarka

Kopenhag şehri, diyabet hastalığından muzdarip kentli nüfusa sağlık hizmetleri sağlamak üzere, tüm diyabet merkezlerini bir çatı altında topladı.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, şehrin sağlığından sorumlu devlet adamları şehirde bulunan tüm diyabet hizmetlerini tek bir çatı olarak yeni Diyabet Merkezi altında toplama kararı aldı.

Kopenhag’da bugün diyabet olan 25.000 kişi varken, bu sayının 2040 yılında 50.000’e çıkacağı öngörüldü. Yetişkinlerde tip 2 diyabet olma riskinin yüzde 10 ile 20 arasında bir orana sahip olduğu tespit edildi.

Birçok diyabet hastasının gerekli yaşam tarzı değişikliklerini yapmakta güçlük çektiklerini belirten yetkililer, yeni merkezle birlikte diyabete yönelik algıda yenilik sağlanacağını iletti. Bu merkez sayesinde ayrıca, yerel topluluklar ve işyerlerinde diyabete yönelik önlemler alınacağı duyuruldu.

Bu çerçevede Kopenhag, Nordisk, Steno Siyabet Merkezi, Kopenhag Üniversitesi ve ulusal diyabet birliği partnerliğinde yoğun bir “Diyabeti Değiştiren Şehirler” araştırmasına başladı. Söz konusu işbirliği, diyabet hastalığının getirdiği zorluklar ve kararlı olmanın önemine dikkat çekerek, Kopenhaglıların kendi yaşamlarını nasıl geliştirebileceklerini ortaya koydu.