Anasayfaİklim DeğişikliğiGirişimcilik

Doğa Dostu Arama Motoru: Ecosia

Doğa Dostu Arama Motoru: Ecosia

Almanya’nın Berlin şehrinde geliştirilen online arama motoru Ecosia, gelirinin %80’ini çölleşmeyi engellemek için yaratılan Burkina Faso’daki ‘Büyük Yeşil Set’ projesine bağışlıyor.

Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre dünyada her sene 7.3 milyon hektar alan ormansızlaşıyor. Şehirleşme, kereste ve gıda sanayisi ve hayvancılık gibi ekonomik faaliyetler nedeniyle tahrip edilen ormanlar, çevre ve iklim sürdürülebilirliği için kritik önem taşıyor. Ağaçların kesilmesiyle karbon çevriminin bozulması atmosferdeki karbondioksit oranını arttırıyor. En temel sera gazlarından biri olan karbondioksit, küresel ısınmaya sebep oluyor. Dolayısıyla, ormansızlaşma küresel ısınmanın önde gelen sebeplerinden biri olarak görülüyor.

Dünya’nın önde gelen sivil toplum örgütü Greenpeace’in tahminine göre her sene karbon salınımının 40 katı kadar karbon, ağaçlar tarafından tutuluyor; yani ağaç sayısının arttırılması, küresel ısınmayla mücadelenin en önemli adımı olarak karşımıza çıkıyor. Küresel ısınmaya ek olarak ormansızlaşma; türlerin yok olması, su dengesinin bozulması, erozyon ve insan sağlığının bozulması gibi başka problemlere de yol açıyor.

Christian Kroll, Ecosia’yı 2009’un Aralık ayında ormansızlaşmayla mücadele etmek ve dünya için anlamlı bir iş yapmak hayaliyle kurdu. Bu web tabanlı internet motorundaki aramalar Bing tarafından sağlanıyor. Arama reklamları sayesinde gelir kazanan şirket, bu gelirin %80’ini ağaçlandırma projelerine bağışlıyor. Kuruluşundan beri 2,5 milyon avro bağışlayarak 4 milyondan fazla ağaç dikilmesini sağlayan şirket, 2020 senesine kadar 1 milyar ağaç dikmeyi hedefliyor.

2 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan Ecosia, karbon nötr bir sosyal fayda şirketi olarak tanımlanıyor. Geçtiğimiz yıllarda Dünya Doğayı Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Almanya’nın Amazon’daki Juruena Milli Parkı’ndaki ağaçlandırma çalışmalarına ve Brezilya’daki Atlantik Yağmur Ormanı’nda yürütülen çalışmalara katkı sağlamış olan şirket, günümüzde Burkina Faso’da Dünya Bankası ve Afrika Birliği tarafından desteklenen Büyük Yeşil Set projesine ağaç bağışlıyor. Burkina Faso’daki bu proje, Büyük Sahra Çölü’nün güney kısmındaki çölleşmeyi engellemek üzerine odaklanıyor.

Ecosia’yı ana arama motoru yapan kullanıcılar, internette arama yaparken iklim değişikliğiyle mücadeleye destek oluyor. Ecosia’nın sayfasında sağ üstte yer alan ağaç simgesinin yanındaki sayı, kullanıcıların aramaları sayesinde ‘diktikleri’ ağaçları temsil ediyor.

Ecosia hakkında daha fazla bilgi almak ve gündelik aramalarınızla ormansızlaşmayla mücadele etmek için www.ecosia.org  websitesini ziyaret edilebilirsiniz.