AnasayfaKalkınma Gündemi

Dünya Beşeri Sermayesi Haritalandırıldı

Dünya Beşeri Sermayesi Haritalandırıldı

Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) tarafından hazırlanan Dünya Beşeri Sermayesi Haritalaması farklı ülkelerin insan kaynaklarını online harita üzerinden kullanıcılara sunuyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun geliştirdiği haritalama içerisinde 130 farklı ülkenin beşeri sermayesi yer alıyor ve kullanıcılar istedikleri ülkenin üzerine geldikleri zaman  0’dan (en kötü) 100’e (en iyi) kadar bir puan görüyorlar. Bu puanlama o ülkenin beşeri sermaye açısından durumunu ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra, ülkelerin detaylı insan kaynaklarına da harita üzerinden ulaşılabiliyor. Örneğin, Türkiye 15 yaş altı sıralamada 59. olurken 65 yaş ve üzeri insan kaynağı açısından 74. sırada bulunuyor.

Harita, ülkelerdeki yaş aralıklarını beş şekilde ayırmasının yanı sıra dünya üzerindeki ülkeleri de insan sermayesi açısından renklere bölmüş durumda olması dolayısıyla büyük resme bakmak oldukça kolaylaşıyor. Türkiye, orta seviyede beşeri sermayeye sahip olduğu için sarı ile gösterilirken (73. sırada), Finlandiya, Norveç ve İsviçre (sırasıyla ilk üçü oluşturuyorlar) koyu yeşil olarak karşımıza çıkıyor.

Haritaya ulaşmak için tıklayınız.