Anasayfaİnsani Yardım

Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne Doğru

Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne Doğru

Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi dünyada ilk kez 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek. Zirveye pek çok ülke lideri ve sivil toplum kuruluşu katılacak.

Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Yardım Zirvesi (World Humanitarian Summit – WHS), 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da (Türkiye) düzenleniyor. Zirveye; hükümet liderleri, işletmeler, yardım organizasyonları, etkilenmiş gruplar, inanç temelli kuruluşlar, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, akademi dünyası, diasporalar ve genç gruplar katılıyor.

Zirvede iki boyunca; üst düzey yöneticilerin katılım sağlayacağı ve siyasi liderlik, insani finansman, cinsiyet eşitliği, doğal afetler ve iklim değişikliği konularının tartışılacağı yuvarlak masa toplantıları; ve din, sağlık, eğitim, finans, bölgesel uygulama, göç ve insani yardım konularına ilişkin özel oturumlar yer alacak. Bunlar sürerken ise yan etkinlikler, inovasyonla ilgili sergi ve fuarlar da düzenlenecek.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından küresel bir çağrı niteliği taşıyan bu zirvenin amacı, küresel çapta bir dayanışma olduğunu herkese yeniden hatırlatmak. Bu çerçevede zirvenin; kurulu insani sistemin karşı karşıya olduğu ve her geçen gün büyümekte olan engellere, katılımcıların deneyim ve bilgileri ışığında çözümler sunulması.

Bu genel çağrıdan bu yana, tam 18 ay boyunca 153 ülkeden 23 000’den fazla kişiye; krizlerden etkilenmiş insan, hükümet, sivil toplum kuruluşu, insani organizasyonlar ve özel sektöre danışıldı. Bu şekilde, küresel bir insani hareketin belirlenmesine katkı sağlamak amacı güdüldü.