AnasayfaGenelKentler ve Yerel Kalkınma

Dünyanın en uzun “yüksek bisiklet yolu” Çin’de açıldı

Dünyanın en uzun “yüksek bisiklet yolu” Çin’de açıldı

Yoğun sis ve hava kirliliği görselleriyle karşımıza çıkan Çin’in havası görece temiz olan bir şehri var. Adı Xiamen olan bu şehir, diğer Çin şehirlerine kıyasla nispeten küçük bir nüfusu (sadece 2 milyonun altında) ile de dikkat çekiyor. Xiamen’in havasının temizliği ulaşımın büyük kısmının bisikletle sağlanmasından kaynaklanıyor. 1990’lardan beri şehirde bu amaçla çalışmalar ve yasaklar uygulanıyor.

Ulaşımı bisiklete bu kadar bağlı olduğundan Xiamen’de, Çin’in ilk yerden yüksekte inşa edilmiş bisiklet yolu açıldı. Popular Mechanics’in belirttiği gibi, Xiamen’in yeni açılan bisiklet yolu – dünyanın en uzun yerden yüksekte kurulmuş bisiklet yolu- otomobilsiz bir otoyol işlevi görüyor ve şehrin tüm önemli konut ve ticaret bölgelerini 11 çıkışla kapsıyor. Güzergah boyunca, bisiklet banliyöleri 11 otobüs istasyonuna ve iki metro durağına doğrudan erişebiliyor ve böylece bir taksi ya da özel bir otomobilin içine adım atmadan neredeyse kenti dolaşmayı mümkün kılıyor.

Bisiklet kullanıcılarına güvenli bir alternatif sunmak, halihazırda bisiklet bilgisine sahip olan Xiamen sakinleri arasında yeşil ulaşım yollarını teşvik etmek amacıyla kullanıma sunulan bisiklet yolu, Kopenhag merkezli mimarlık firması Dissing + Weitling tarafından tasarlandı. Projenin genel vizyonu “insanları, otomobil yerine yeşil alternatifi bisiklete öncelik vermeye teşvik etmek” olarak belirtiliyor.

kaynak.