Anasayfaİklim DeğişikliğiAfetler

Dünya’nın İlk Yüzen Şehri Fransız Polinezyası’nda Kurulacak

Dünya’nın İlk Yüzen Şehri Fransız Polinezyası’nda Kurulacak

Dünyamız küresel ısınma tehlikesiyle karşı karşıya, her geçen gün giderek kötüleşen küresel olayların başında buzulların erimesi geliyor. Buzul kütleleri bu şekilde erimeye devam ederse yakın zamanda her yerde sel baskınları görülecek. İşte bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında neler olacak diye düşünen Seasteading Enstitüsü, Fransa’da dünyanın ilk yüzen şehrini inşa etmeyi planlıyor.

Fransız Polinezya’sında inşa edilecek olan yüzen şehir için denemeler ilk olarak Hollanda’da yapılacak. Hollanda, şehrin içinde yer alan kanallarıyla küresel su seviyesinin yükselmesinden en çok etkilenmesi muhtemel şehir, bu yüzden ilk denemeler burada yapılacak. Ardından 2019 yılında Fransız Polinezyası’nda ilk yüzen şehir inşası için çalışmalara başlanacak. Yüzen şehrin bu bölgede kurulmasının nedeni bölgenin herhangi bir su baskını tehlikesinde öncelikli yerlerden olmasından kaynaklanıyor.

İlk örneği henüz tamamlanmasa da kalıcı yüzen yapıların, gelecekte ada ülkelerinin sular altında kalma tehlikesine çare olacağı düşünülüyor. Yüzen şehrin bakım ve maliyetinin diğer şehirlere göre çok daha fazla olacağı bilinen bir gerçek olsa da bu şehirlerin atmosfere bir çok yönden faydası olacağı düşünülüyor.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu