AnasayfaGenelSürdürülebilirlik

EFDRR Açık Forumu İstanbul’da gerçekleştiriliyor

EFDRR Açık Forumu İstanbul’da gerçekleştiriliyor

2017 Avrupa Afet Risk Azaltma Forumu (EFDRR) Açık Forumu Avrupa ölçeğinde akademisyenler, özel sektör, STK’lar ve ilgili diğer kuruluşların da katılımı ile Hilton Bosphorus İstanbul’da gerçekleştiriliyor. 2017 yılı Mayıs ayında Meksika’da yapılacak 5. Afet Risk Azaltma Küresel Platform toplantısı öncesinde, ilk kez Açık Forum olarak düzenlenen EFDRR Açık Forumu’nun açılışını Dönem Başkanı Türkiye adına AFAD Başkanı Halis Bilden, EFDRR’nin sembolik tokmağı ile yaptı.

C76S_kMW4AASfTd

Forumun açılış bölümünde konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, afet öncesi çalışmaları çok önemsediklerini ve bu alandaki çalışmaları AFAD’ın başarıyla yürüttüğünü belirtti. Kaynak, “2015’de milli gelire oranla en fazla insani yardım yapan ülke 3.2 milyar Dolarla Türkiye. Türkiye, dünyanın en cömert ülkesidir. Herkes bizim kadar yardım etse ortaya yaklaşık 3 Trilyon Dolarlık bir kaynak çıkar” dedi.

Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Ofisi Başkanı Christos Stylianides ise bu bölümde yaptığı konuşmada, afetlerde  sihirli kelimenin “önleme” olduğunu ve Türkiye’nin bu konudaki katılımı ve desteğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından her yıl EFDRR bünyesinde afet risklerinin azaltılmasına yönelik projeleri teşvik amacıyla verilen Damir Cemerin Ödülleri sahiplerini buldu.

C76V80LXkAAyqDv

Sendai Çerçevesinin bir gereği olarak 2017 Küresel Platformu Etkinliği için deneyim ve edinilen derslerin paylaşımı ve eksik analizlerin hazırlanması ve Sendai’de hükümetlerin ve paydaşların verdikleri taahhütleri ulusal ve yerel eyleme dönüştürmek ve Sendai Çerçevesinin bölgesel düzeyde uygulanmasını ve izlenmesini hızlandırmak için yol haritasının belirlenmesi hedefleriyle düzenlenen Forum’da açılış konuşmalarının ardından “Afet Risklerini Azaltmak için Teşviklerin Oluşturulması” isimli üst düzey oturum gerçekleştirildi.

EFDRR Nedir?

Avrupa’nın bölgesel platformu; Afet Risk Azaltmaya ilişkin Ulusal Odak Noktalarının ve Avrupa bölgesindeki Ulusal Platformların temsilcilerinin, UNISDR (Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Ofisi) Avrupa’nın, Avrupa Konseyi’nin (EUR-OPA), Avrupa Komisyonu’nun ve alt-bölge kuruluşlarının/kurumlarının da dahil olduğu Avrupa Afet Risk Azaltma Forumu (EFDRR) üyeleri tarafından yürütülür. UNISDR Avrupa, Avrupa Konseyi (EUR-OPA) ve Avrupa Komisyonu EFDRR sekreterliğini oluşturur. EFDRR bölgesel çok paydaşlı platforma, Avrupa Afet Risk Azaltma Açık Forumu (EFDRR Açık Forumu) denir.

EFDRR her yıl dönem başkanlığını yürüten ülkenin ev sahipliğinde ülke platform temsilcilerinin katılımları ile toplanır. Başkanlığa aday olan ülke, kabul olması durumunda öncelikle başkan yardımcılığı görevini üstlenir, takip eden yıl başkanlığı devralır.

2015 yılı Ekim ayında Fransa’nın Paris kentinde yapılan toplantıda, EFDRR Başkanlık görevi Fransa’dan Finlandiya’ya geçmiş olup Türkiye söz konusu forumun Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. 2016 yılı Ekim ayında Helsinki / Finlandiya’da yapılan 7. EFDRR toplantısında, EFDRR Dönem Başkanlığı görevini Türkiye, Finlandiya’dan 2 yıl süre ile devralmıştır.

Sendai Çerçevesi Hk.

18 Mart 2015’te Japonya- Sendai’de, Afet Riskinin Azaltılması Üzerine Üçüncü Birleşmiş Milletler Dünya Konferansı’nda kabul edilen Sendai Afet Riskinin Azaltılması Çerçevesi, 2015-2030 yıllarında, yeni felaket riskini önlemek ve mevcut felaket risklerini azaltmak için dört önceliği hedefliyor:

Afet riskini kavramak;

Afet riskini yönetmek için afet riski yönetimini güçlendirilmek;

Toparlanma gücü artırmak için afet azaltımına yatırım yapmak;

Etkili bir yanıt için felakete hazırlılığın artırılması ve iyileşme, rehabilitasyon ve yeniden yapılanma sürecinden sonra daha iyi geri dönülebilmek.