AnasayfaEğitimGirişimcilik

Eğitimde ve İş Dünyasında Yeni Bir Motivasyon Aracı: Oyunlaştırma

Eğitimde ve İş Dünyasında Yeni Bir Motivasyon Aracı: Oyunlaştırma

Yasemin Altınsoy

IDEMA İçerik Uzmanı

Gamification, Türkçe adıyla oyunlaştırma, son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde hayatımıza girdi. Oyunlaştırma kavramı ilk bakışta yalnızca çocuklar ile ilişkili görünse de aslında bu kavram, eğitimden iş dünyasına kadar çok geniş bir yelpazeye oldukça hızlı bir entegrasyon süreci yaşıyor.

GamFed Uluslararası Oyunlaştırma Federasyonu tarafından, 3 Haziran 2018 tarihinde  Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş kampüsünde gerçekleşen 2.Gamfed Türkiye Oyunlaştırma Konferansı, oyunlaştırma kavramının yakından tanınması ve bu kavramın iş ve eğitim dünyasına bilimsel veriler ışığında dahil olması açısından önemli bir adım oldu.

Konferansa yurt dışı ve yurt içinden çok sayıda konuşmacı katıldı. Konferans süresince 7 farklı alanda 10 workshop düzenlendi. Ayrıca “Sosyal Sorumlulukta Oyunlaştırma”, “Eğitimde Oyunlaştırma”, “Oyunlaştırma ile Girişimcilik” gibi oyunlaştırma ile farklı disiplinleri bir araya getiren paneller gerçekleştirildi. Konferans sonunda katılımcılar, oyunlaştırma pazarı, iş dünyasındaki oyunlaştırma uygulamaları, oyunlaştırma eğitimlerindeki kalite ve standardizasyonun sağlanması gibi konularda pek çok soruya yanıt buldular.

Konuşmacılar tarafından üzerinde en çok durulan konulardan biri oyunlaştırmanın, iş dünyasında kurumların çalışma sürecine dahil edilmesi oldu. Konferansta, kurumsal uygulamalarda, oyunlaştırma sürecinin başarıya ulaşması için sürecin dikkatli bir şekilde kurgulanması gerektiğine vurgu yapıldı. Oyunlaştırma sürecinde, ortaya çıkması muhtemel olumlu ve olumsuz etkilerin tespit edilmesi, işverenin beklentilerinin net bir biçimde tanımlanması ve çalışanlar için doğru motivatörlerin tespit edilmesi gibi bilgilerin analiz edilmesi sonucunda bilimsel verilere dayalı, etkili oyunlaştırma kurgularının ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi.

Konferansta, kurumlara oyunlaştırma kurgusu üzerine profesyonel danışmanlık hizmeti veren çeşitli şirketlerin yer alması, oyunlaştırmanın gelecekteki pazarı hakkında olumlu bir etki yarattı.

Koferansta yer alan çeşitli sunum ve makalelere aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.