AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

Elektrikli araçlar, 2030 yılına kadar 125 milyona ulaşacak!

Elektrikli araçlar, 2030 yılına kadar 125 milyona ulaşacak!

Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre, dünyanın dört bir yanındaki elektrikli araç sayısı 2030 yılına kadar 125 milyona ulaşacak.

Dünyadaki elektrikli araç filosu 2017 yılında yüzde 54 artarak 3,1 milyona ulaştı. Uluslararası Enerji Ajansı, hükümet politikasının elektrikli araç kabulü için destekleyeci olmaya devam edeceğini belirtti.

Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, dünyanın 11. en kalabalık ülkesi olan Japonya’da yirmi yılı aşkın bir süredir ülkedeki tüm insanlara yetecek kadar elektrikli araba var.

Elektrikli araç (EV) mülkiyeti 2030 yılına kadar yaklaşık 125 milyona ulaşacak ve bu da sürücülere, filolara ve belediyelere temiz çalışan araba satın almaya teşvik eden politikalar tarafından yaptırılması hedefleniyor.

IEA’nın bir önceki yıla göre yüzde 54 artışla 3,1 milyon elektrikli aracın kullanıldığını tahmin ettiği 2017’den büyük bir sıçrama yaptığı görülüyor. Tahminler, 2035 ile 2040 arasında dünyanın toplam araç sayısını yaklaşık 2 milyar olarak belirledi.

Bununla birlikte, IEA, 2030 yılına kadar 220 milyon elektrikli araca sahip olacağı yönünde bir tahminde bulunuyor.

Akü maliyetleri düşerken, IEA hükümet politikalarının EV’lerin sürücülere cazip hale getirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi ve araç üreticilerinin ölçek ekonomilerine ulaşmasında yardımcı olması için kritik öneme sahip olduğunu kabul ediyor.

Bugün yürürlükte olan politikalar, IEA’nın görüşüne göre Çin ve Avrupa’yı en büyük elektrikli araçları benimseyen yerler haline getirecek. Çin’de, krediler ve sübvansiyonlar EV’lerin 2030 yılına kadar otomobil pazarının dörtte birinden fazlasını oluşturmasına yardımcı olacak.

Amerika Birleşik Devletleri’ne gelince, elektrikli araç dağıtımını iki kat hızda büyütüyor. Kaliforniya gibi sıfır emisyon planlarına sahip diğer devletler  “hızlı pazar penetrasyonu” görürken, yakıtlar üzerindeki nispeten düşük vergiler ve Trump yönetiminin taşıt emisyonları standartlarını ölçeklendirme niyetleri büyümeyi destekleyebilir.

Çin zaten yeni elektrikli otomobil satışlarını 2017 yılında % 72’ye çıkartarak hızlı büyüyen kategorilerde dünya stokunun yaklaşık yüzde 99’unu oluşturan elektrikli otobüslerde ve iki tekerlekli araçlarda büyümeyi artırıyor.

Almanya ve Japonya ise 2017 yılında en fazla elektrikli araç artışı yaparak elektrikli araç satışlarını 2016’dan bu yana ikiye katlandı.

Tüketicilerin dikkatini çeken elektrikli araçların türüne göre bölgesel farklılıklar da var. IEA, Çin, Fransa ve Hollanda’daki saf akü elektrikli araçlarına en güçlü yönelimi ölçtü. Bu arada, Japonya, İsveç ve Birleşik Krallık, tak-çıkar hibrid otomobillerin en yüksek payına sahip.

Norveç pazar payı olduğunda lider olmaya devam ediyor. Elektrikli araçlar geçen yıl Norveç’in yeni otomobil satışlarının yüzde 39’unu oluşturuyordu ve ülke otomobillerinin yüzde 6,4’ü elektrikle çalışıyor. Bu, Norveç’i her iki kategoride de lider yapıyor.

Fakat politikanın öneminin bir başka işareti olan Norveç, IEA’nın Elektrikli Taşıt Girişimi’nin yıllık satış hacmini ve pazar payını 2013 ve 2017 arasında düştüğü tek üye olarak görüyor. IEA, bu düşüşün vergi sisteminde bir değişikliğe yol açtığını gösteriyor. Ayrıca şirket arabalarının özel kullanımını ve geçtiğimiz yıl taksit hibritleri için vergi teşviklerini de sonlandırıyor.

Kaynak