AnasayfaİnovasyonTeknoloji

Elektrikli Uçak Girişimi Eviation, 2021 Yılında Hizmete Girmeyi Hedefliyor

Elektrikli Uçak Girişimi Eviation, 2021 Yılında Hizmete Girmeyi Hedefliyor

Elektrikli uçağın ilk örneğini yapan Eviation Aircraft, Güney Kore’li şirket Kokam ile pil tedariği konusunda anlaşmayı imzalamalarının ardından 9 koltuklu banliyö uçağı ile 2021 yılına kadar yolcu taşımacılığına başlamayı hedeflediklerini duyurdu.

Girişim sermayesi destekli Eviation, Airbus SE, Boeing Co ve Uber Technologies Inc gibi daha az enerji ve daha az emisyon salınımının yanı sıra işletme maliyeti olarak da az ve geleneksel yakıt tüketimi olan uçaklardan daha sessiz olabilecek küçük elektrikli uçakların geliştirilmesini isteyen birçok şirketten biri. 

Elektrikli uçakların gelişimi de pil teknolojisindeki gelişmelere bağlı, bu nedenle pil teknolojisi ne kadar gelişirse elektrikli uçak teknolojisi de o kadar gelişiyor. Piller normal yakıtlara göre daha ağır ve kilogram başına jet yakıta göre daha az enerji depoluyor ama bu oran her yıl kademeli olarak artıyor. Böylece elektrikli otomobillerin ve uçakların eskiden sahip olduklarından daha uzun menzile sahip olabilme oranını da artıyor.

Eviation’ın “Alice” adlı son uçağının 650 deniz mili (1200 kilometre) kadar bir menzili olması bekleniyor. Benzer boyuttaki konvansiyonel Cessna Karavan’ın ise 1000 deniz mili gibi bir menzili var. Eviation’un CEO’su Omer Bar-Yohay, Cessna’ya kıyasla Alice’in ekstradan 2 milyon dolara mal olacağını ancak yakıt ve bakım maliyetlerinin çok daha düşük olacağını ifade etti. Evation, Alice’i yıl sonuna kadar uçurmayı umut ediyor ve 2019’un ortasında Paris Airshow’da ilk halka açılış gösterisini gerçekleştireceğini belirtiyor.

Elektrik enerjisi avantajları göz önüne alındığında, büyük üreticiler elektrikli ve hibrid uçak teknolojisine de yatırım yapıyor. Boeing ve JetBlue Airways Corp’un (JBLU.O) girişim sermayeleri desteğiyle Seattle bölgesi girişimcilerinden Zunum Aero, 2022 yılına kadar 12 koltuklu bir hibrid-elektrikli banliyö uçağını piyasaya çıkarma planlarını açıkladı.

Airbus, dikey kalkış ve iniş kapasitesine sahip dört yolculu ve elektrikli hava aracı olan ‘CityAirbus’ konsepti üzerinde çalışıyor. İlk gösteri uçuşu bu yıl bekleniyor. Gezici firma Uber de ‘Uber Elevate’ ile benzer bir konsepti keşfetmeyi amaçlıyor.

Kaynak