AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

En çok ilgi gören programlama dilleri hangileri?

En çok ilgi gören programlama dilleri hangileri?

Bir programcı program yazmak için farklı farklı programlama dilleri kullanabilir. Programlama dilleri programcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını,hangi koşullarda ne işlem yapacağını tam olarak anlatmasını sağlar. Elbette binlerce programlama dili var, ancak bazıları diğerlerinden daha popüler.

İşte en popüler programlama dilleri;

javaJava: Java neredeyse her türdeki ağ uygulamalarının temelini oluşturarak gömülü ve mobil uygulamalar, oyunlar, Web tabanlı içerik ve kurumsal yazılım geliştirme ve dağıtımı için küresel standarttır. 1991’de akıllı televizyonlar için bir programlama dili olarak icat edilen Oracle Java, halen dünyanın en popüler dili olma özelliğini taşıyor.

C: Hala yaygın kullanılan en eski programlama dili olan C, 1970’lerin başında yaratılmıştır. Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX İşletim Sistemi için 1972 yılında geliştirilmiş bir C programlama dili , neredeyse tüm işletim sistemlerinde kullanılmaktadır. Dünya’nın en çok kullanılan sistem programlama dilidir.

pythonPython:Guido Van rossum adlı hollandalı bir programcı tarafından yazılmış bir programlama dilidir. Python üst düzey basit sözdizimine sahip, öğrenmesi oldukça kolay, modülerliği, okunabilirliği desktekeyen, platform bağımsız nesne yönelimli yorumlanabilir bir script dilidir. Python, ayrıca yorumlanabilir ve bu dil modüller, olağandışı durumlar, dinamik yazım, oldukça yüksek dinamik veri türleri ve sınıfları ile birlikte çalışmaktadır.

PHP: Web sitelerini programlamak için kullanılan bu dil son derece yaygındır. Personal Home Page’ in kısaltılmışı olan PHP dilimizde “Kişisel Sayfalar” anlamına gelmektedir. PHP Linux, Unix Tabanlı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilen bir programlama dilidir. WordPress, Facebook ve Yahoo gibi büyük siteler de bu dili kullanmaktadır.

Visual Basic: Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Microsoft’un Visual Basic (ve halefi Visual Basic .NET) sürükleyip bırakarak bir programın bölümlerini değiştirmenize olanak sağlayan bir grafik öğeyle programlamayı kolaylaştırmaya çalışır.

JavaScript: JavaScript programlama dili, tümü ile nesnelerle tasarlanmış, modern ve son derece kullanıcı dostu bir programlama dilidir. Genel amaçlı programlar için, C++ ve Java kadar etkindir. Yazılmış olan kodların okunması çok kolaydır.

R:. istatistiksel hesaplama ve grafikleri için bilgisayar programı olup aynı zamanda programlama dilidir. İstatistikçiler ve veri analizi yapmak isteyen herkes için tercih edilen programlama dilidir

google-go-logoGo: Go programlama dili, Google tarafından kendi sorunlarını çözmek için başlatılmıştır. Başlangıçta Google tarafından dünyanın en yoğun arama motorunu güçlendirmek için gerekli olan büyük ölçekte sistemleri inşa etmek üzere tasarlanmış olan bu program dili, güvenilirliğin ve bütünlüğün herkesten daha fazla olduğu geliştiriciler sağladığından beri en hızlı büyüyen programlama dillerinden biri oldu.

Ruby: Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya’da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır. Sözdizimi olarak, Ada, Perl, Smalltalk, Lisp, Eiffel gibi programlama dillerinden etkilenen Ruby; Python ile kimi ortak sözdizimi özelliklerine sahiptir.

groovyGroovy: Groovy java programlama diline alışkın kişilerin, Python, Ruby, Smalltalk yer alan özellikleri kullanabilmesine olanak sunan agile bir programlama dili olarak tanımlanıyor. Groovy, Java koduyla tamamen uyumlu olduğundan, IBM, Google ve Target gibi büyük şirketteki geliştiricileri kazanmaktadır.

Objective-C: Objective C nesnesel bir programlama dilidir.Objective C sınıf yapıları diğer nesnesel programlama dillerine benzemekte. Özel kütüphaneleri yoktur. Kullanmak isteğimiz kütüphaneler varsa tektikleyiciler vasıtası ile tanımlıyabiliyoruz.Metotlar çağırılmadan önce tetikleyiciler yazılır.Apple’nin desteklediği bu dili Apple’nin resmi dili diyebiliriz. iPhone, iPad ve Mac iOS uygulamaları bu dille geliştirilir.

Perl: Perl, bir dil bilimci olup NASA’da sistem yöneticisi olarak çalışan Larry Wall tarafından geliştirilmiş bir programlama dilidir. Perl yoğun şekilde metin işleme ve görüntü tanıma söz konusu olduğunda kullanılabilecek en güçlü dildir.Tüm işletim sistemlerinde çalışmaktadır yani bir dilin taşınabilme özelliği mevcuttur.Perl’in kullanımını kolaylaştıran bir diğer özellik ise CPAN yani Comprehensive Perl Archive Network olarak isimlendirilen ve Perl ile ilgili binlerce hazır modülü barındıran sistemdir.

Pascal: Pascal dili, 1971 yılında akademik çevrelere yapısal programlama kavramını tanıtmak için Profesör Niclaus Wirth tarafından geliştirilmiş yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Bu dil kısa zaman içinde üniversitelerde kullanılan programlama dili haline gelmiştir.

Delphi Object Pascal: Başlangıçta 1986’da Apple’da geliştirilen ve programcıların Oracle veri tabanlarına bağlanmalarına yardım ettiği için Delphi, yıldızların akıllı telefon uygulamaları oluşturmak için bir alternatif olarak bir kez daha yükseliyor. Nesne, sınıf, kalıtım, fonksiyon, aşırı yükleme gibi temel nesneye yönelim programlama tekniklerini ve daha fazlasını içeren güçlü ve esnek bir programlama dilidir.

Swift: Swift. Herkesin muhteşem uygulamalar geliştirebilmesi için güçlü ve açık kaynaklı bir dil. Swift; iOS, Mac, Apple TV ve Apple Watch uygulamaları geliştirmek için Apple tarafından oluşturulmuş güçlü ve kullanıcı dostu bir programlama dili. Geliştiricilere, her zamankinden daha fazla özgürlük sağlamak için tasarlandı.

matlabMATLAB: Üniversite öğrencilerine ileri cebir ve görüntü işleme öğretmek için matematiksel bir programlama dili olarak tasarlanan bu program, aynı zamanda görüntü işleme ve diğer yapay zeka uygulamaları alanında çalışan bilim adamları, mühendisler ve programcılar tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Kaynak