AnasayfaÇalışma KoşullarıÇalışanlar

Evden çalışanlar daha fazla stres altına giriyor!

Evden çalışanlar daha fazla stres altına giriyor!

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün yayınladığı rapora göre evden çalışırken de iş-yaşam dengesine dikkat etmek gerekiyor çünkü evden çalışmak çalışanın kişisel alanını daraltabildiği gibi iş arkadaşlarıyla teması da azaltıyor.

ILO ve Eurofound tarafından yayınlanan raporun yazarlarından Jon Messenger “Bu rapor modern teknoloji kullanımının daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmaya katkısını sergiliyor” ifadesini kullandı.

Her zaman her yerden çalışmak: Çalışma dünyasına etkileri (Working anytime,anywhere: The Effects on the world of work) isimli rapor 10 Avrupa Birliği üyesi ülke, Arjantin, Brezilya, Hindistan, Japonya ve ABD’den çalışanlar ve uzmanlarla yapılan mülakatlara dayanıyor.

Rapor, çalışma zamanında daha fazla otonomi, çalışma gününün daha iyi organize edilmesi, işe gidip gelme süresi azaldığı için daha iyi bir iş-yaşam dengesi ve daha fazla üretkenlik gibi evden çalışmanın olumlu etkilerine vurgu yapıyor.

Ancak rapor diğer taraftan evden çalışmanın nereden çalışıldığına ve farklı mesleklerin özelliklere bağlı olarak iş ve kişisel yaşam sınırlarını “belirsiz” hale getirebildiğinin altını çiziyor.

Rapora göre, evden çalışanlar, daha uzun saatler çalışmaya ve daha fazla stres altına girmeye meyilli olabiliyorlar.

Evden çalışmak daha yaygınlaştıkça, ücretli çalışma ile kişisel yaşamı birbirinden ayırmak için “bağlantıyı kesmek” ihtiyacı da doğuyor. Fransa ve Almanya mevcut ve yeni mevzuatlar düzeyinde yeni düzenlemeler üzerinde çalışmaya başladılar. Örneğin Fransız Çalışma Yasasının en son versiyonunda “bağlantıyı kesme hakkı” yer alıyor.

Rapora göre, daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurabilen evden çalışanlar olduğu gibi, bir de daha olumsuz etkilere maruz kalma riskinde olan ve raporun “yüksek mobil çalışanlar” “high mobile workers” olarak adlandırdığı çalışanlar var.

Rapor, çalışanların iş arkadaşlarıyla bağlantılarını sürdürebilmeleri ve iyi hallerinin devamı için yarı zamanlı evden çalışmanın teşvik edilmesini öneriyor.

kaynak.