AnasayfaKültür - Sanat

Exploratorium, Çin’in teknolojik geçmişini gözler önüne seriyor!

Exploratorium, Çin’in teknolojik geçmişini gözler önüne seriyor!

Bernard Tschumi Architects tarafından yakın zamanda tamamlanan Exploratorium, Çin’in uzun sanayi tarihi olan Tientsin’e özel bir bilim müzesi olarak hizmete geçti. Tientsin, ülkenin uzay araştırmaları da dahil olmak üzere çeşitli farklı teknoloji çalışmalarına ev sahipliği yapan bir şehridir.

Bina, enerji kullanımını azaltmak adına bir dizi büyük koni ile iç içedir. Toplam 33.000 m2′lik bir alan üzerine kurulan bu yapı, ışığın içeri girmesine izin veren birçok yan pencereyle birlikte göz alıcı, kırmızımsı bir alüminyum cepheye sahiptir. New York’ta bulunan Guggenheim müzesini akıllara getiren binanın ana kısmı, çatı penceresinin altında yer alan büyük bir koninin etrafında toplanmıştır. Ayrıca gemilerdeki lomboz pencereleri andıran ışıklandırması ile de şehrin gurur duyulan uzay roketi kurulumunu hatırlatması için takımyıldıza benzer tasarlanmıştır.

Spiral bir rampa ile üst katlara ulaşan ziyaretçiler, çatıya yaklaştıkça şehrin şık manzarasının tadını da çıkarabiliyorlar. Binada bulunan daha küçük koniler ise sergiler ve restoranlar gibi diğer alanlara ev sahipliği yapıyor. İlginç bir şekilde, koniler aynı zamanda iç mekanın iyi aydınlatılmasına ve konforlu bir sıcaklıkta kalmasına olanak sağlıyor. Bu da yapay aydınlatma ve iklimlendirme ihtiyacını azaltıyor.

Bernard Tschumi Architects: “Cephenin delikli metal panelleri ısı kazanımını artırmaya yardımcı oluyor. Merkezde bulunan büyük avlu, güneş bacaları gibi hareket ediyor. Yukarıdaki sıcak havayı düzenliyor ve sabit bir hava akışı ile aşağıdaki soğuk havayla yer değiştiriyor.” ifadelerinde bulundu.

Exploratorium, hepsine ek olarak, bu yıl içerisinde ziyaretçilere açılacak olan büyük bir kültür merkeziyle birlikte fütüristik bir kütüphaneye de ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak