AnasayfaTeknoloji

Fintech ve Blockchain Startup’ların Başarısında Ne Kadar Etkili ?

Fintech ve Blockchain Startup’ların Başarısında Ne Kadar Etkili ?

Blockchain, teknolojideki en sıcak başlıklardan biri.

Göreceli bir emekleme dönemine rağmen blockchain teknolojisi hızla değerini kanıtlıyor. Bu teknoloji Bitcoin’in başarısından sorumlu ve birçok şirket kısa bir süre önce Blockchain’in hesap defteri benzeri yeteneklerinin nasıl kullanılacağını çözmeye başladı.

Finans ve bankacılık, Blockchain’in yıkıcı potansiyeli için bariz hedefler olsa da bu yaygın benimsenmeden fayda sağlayacak başka endüstriler de var. Oyun, ulaşım ve lojistik hatta tarım blockchain’in görüş alanında. Bununla birlikte, şimdiye kadarki en şaşırtıcı gelişmelerden biri düzenleyicilerin büyük ölçüde Blokchain’den ayrılmaları.

Bitcoin ve Kripto Para Birimleri

Bir kripto para birimi, ağ zincirinin işlemlerini işlemek ve doğrulamak için Blockchain’in eşit düzeyde çalışan defter algoritmasını kullanır ve yükü ağır olan katılımcıları sanal paralarla ödüllendirir. Bu çalışma sistemi bugüne kadar hiç yanılmadı ve Bitcoin’in temelleri üzerinde genişleyen çok sayıda alternatif para birimleri veya alt kodları yarattı.

İyi başlatılmış bir altcoin algoritmasındaki küçük farklılıklar, yatırımcıların büyük kardeş Bitcoin’e karşı ödemeleri işlemek için gelecekteki kullanımını belirlemelerine yardımcı oluyor. Birçok sanal para bu şekilde göreceli değerler oluşturuyor. Ancak bu kripto, yüzlerce kripto para birimlerinin farklılıklarını önemsiz hale getirdi ve şimdi asıl teknoloji fiyatları belirliyor.

Bu yeni, kolay pazarlanabilen varlıklar, kıtlık, inanç ve büyük ölçüde spekülasyonlarla değer kazanıyor. Şimdiye kadar, kripto para birimlerinin piyasa değeri toplam 80 milyar doların üzerinde. Yeni bir şirket dalgası Blockchain’in popülaritesini kullanıyor ve bu teknoloji yatırımcılara kendi girişimlerini finanse etmeleri için cazip geliyor. Yeni işletmeler sürekli olarak fintech sektöründe ortaya çıkıyor.

Blockchain ve Yükselen Kripto Endüstrisi

Blockchain teknolojisi ve kripto para birimlerindeki popülerliğin artmasıyla birlikte birçok Fintech girişimcisi piyasayı genişletmenin yollarını aramaya başladı. Sonuç olarak yeni şirketler, ilgi çekici ve yeni finansal hizmetlerde Blockchain gibi teknolojilerin kullanıldığını su yüzüne çıkardı.

Bazıları tamamiyle kripto para birimlerini benimsedi. Bitcoin ve diğer para birimlerini yönetmek ve depolamak için dijital sistemler yarattılar. Örneğin CryptoPay, satın almalar, ödemeler ve diğer işlemler için paraların kullanımını basitleştiren dijital bir süreç oluşturdu. Bu teknolojiler, kripto paraları daha erişilebilir hale getiriyor ve asıl potansiyellerini artırıyor. CryptoPay ise bir piyasa alanı ve banka oluşturarak bu sektördeki gelecek evrimi temsil ediyor.

CryptoPay’ın CEO’su George Basiladze, tüketici adaptasyonun değerinin daha sonra anlaşılacağını düşünüyor. Bunu şöyle açıklıyor: “Müşteri adaptasyonunu engelleyen ana konulardan biri mevcut finansal hizmetlerin eksikliği.” Tam olarak bu yüzden, CryptoPay, eski finansal hizmetlerin mevcut yenilikçi teknolojilerle köprü kurabilmesi için bir Blockchain ödeme geçidi oluşturdu.

Kitlesel adaptasyonu engelleyen bir diğer şey ise düzen. Düzenleyici bir çerçeve olmadığı için birçok yatırımcı ve işletme hala kripto para birimleri ile ilgili faaliyetlerle ilişkilendirilmek veya bu işlere dahil olma konusunda gergin. Ancak ekosistem büyüdükçe, tüketici adaptasyonunu arttırma seçenekleri de büyüyecektir.

Diğer yenilikçiler, yatırım piyasasını kripto para birimi sahiplerine açmayı amaçlıyor. Yatırımcıların likit olmayan varlıklarını kripto-para birimine dönüştürdüğü bir platform yaratarak LAToken tüm endüstrilerde bir devrim yaratıyor. Yatırımcılar gecekondu gibi bir şeyin asıl değerini güzel bir alanda görebilirler ve bunun bir bölümünü LAT olarak alabilirler. Doğrudan satın alımlar yerine, risk iştahlarına uygun boyutlarda yatırım yapabilirler. Bu sayede LAT sahibi evinde otururken yükselen mülk fiyatlarından kazanç elde eder.

LAT CEO’su ve kurucusu Valentin Preobrazhensky, “LAT, varlık sahipleri, borçlular, bankalar ve yatırımcılar arasındaki para akışını dönüştürerek varlıkların değerini açığa çıkardı.”

LAT Blockchain ile varlık kayıtları izlenebilir, işlemler kaydedilir ve mülkiyetin gerçeği kanıtlanabilir. Asıl sonuç ise yatırımcıları korumak için likit olmayan varlıkları artık pahalı ve hantal seküritizasyon süreçleri olmadan ticaret yapabilir hale getirilmesidir.

Bankalar, borçlular ve varlık sahipleri için sermayeye erişim, önemli ölçüde daha düşük maliyetle gerçekleşiyor. Bu şirketler, Blockchain’in vaatlerine odaklanarak finansal hizmetlerin tanımını genişletmek için teknolojinin benzersiz işlem kapasitesinden ve yenilikçi algoritmalarından yararlanıyor.

Devlet Desteği

Hukukçular, Bitcoin’i ve yeni endüstri adayları için rekabet etmeyi kolaylaştıran destekleyici düzenlemeleri yok saydılar. Neden ? Çünkü 2008 ekonomik krizi, tüketicileri kötü bir şekilde etkiledi ve bankalar ancak toparlanmaya başlayabildiler.

Bu endüstriyel hassaslık, finansal kayıt tutmayı standartlaştırmak için yakın zamanda bir dizi yasaların uygulandığı AB’de meyvelerini vermeye başlıyor. PSD2 (Payment Services Directive v2) gibi yasalar tüm SEPA (Single Euro Payments Area) ülkelerinin çevrimiçi para alışverişlerini tek tip hale getirerek tüketicileri koruyor.

Ufukta Görünen

Tüketiciler, bankalar ve düzenleyiciler faydaları yakaladıkça fintech sektörü de katlanarak büyüyor. Fintech, risk sermayesi yatırımları için şimdiden en büyük hedefler arasında yer alıyor. Blockchain’in yeniliklerinden bağımsız olarak sadece eski sistemlerin üzerinde gelişen fikirler, finansta yeni liderler haline gelecek.

Kaynak