AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaÇevresel Kalkınma

Geleceğin Anaokulları Kent Çiftlikleri Olabilir Mi?

Geleceğin Anaokulları Kent Çiftlikleri Olabilir Mi?

Bir grup mimar, çevre bilinci ve sorumluluğuna sahip çocuklar yetişmesi için yeni bir gelecek tasarımı sundu: kent çiftlikleri.

İtalya ve Hollanda’dan bir grup mimar, kent çifliği olarak anaokul projesiyle bu yıl düzenlenen AWR Uluslararası Fikirler Yarışması (AWR International Ideas Competition) ödülünü kazandı. Yarışma, Londra için bir anaokulu modeli oluşturulması hedefiyle düzenlendi.

Projenin amacı; günümüz çocuklarının tamamen yanılmış dünya algısının düzelmesi, çocukların çevre bilinci ve sorumluluk duygusunun oluşturulması ve sürdürülebilirlik yaratılmasını sağlamak. Bugün çocukların bitki ve doğadan kopuk yaşıyor olmalarına karşın proje, çocukların erken çocukluk yaşlarını doğayla etkileşim içinde geçirmelerini sağlayacak bir anaokulu modeli sunuldu.

Bu anaokulu standart bir anaokulu modeli olacak, ancak sınıflar açık hava ve serada öğrenim görmeye elverişli biçimde tasarlandı. Buna benzer bir uygulama, 1996 yılında Norveç Tarım Üniversitesi tarafından Living School’da (Yaşam Okulu) görülmüştü. Bu uygulama günümüzde Living Learning (Yaşayarak Öğrenme) adı altında devam ediyor.