Anasayfaİklim DeğişikliğiGenç

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler’e sitemde bulundu!

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg, Birleşmiş Milletler’e sitemde bulundu!

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde, Birleşmiş Milletler’in düzenlediği iklim zirvesi başladı. Aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın da bulunduğu 60 civarında devlet ve hükûmet başkanı zirveye katıldı. 

Ünlü aktivist Greta Thunberg ise bu pazartesi günü sadece konuşma yapmakla kalmadı, aynı zamanda iklim değişikliği krizi ve “eylemsizliklerden” dolayı dünya liderlerine sert bir sitemde bulundu.

“Biz gençlere umut vaad ediyorsunuz. Buna nasıl cüret ediyorsunuz? Boş sözlerinizle hayallerimi ve çocukluğumu çaldınız, yine de ben şanslı olanlardan biriyim. İnsanlar acı çekiyor, insanlar ölüyor, tüm ekosistemler çöküyor!” ifadelerini kullanan 16 yaşındaki İsveçli genç kız, iklim değişikliğine karşı harekete geçmek için tüm dünyada gençlerini ateşlemeyi hedefliyor.

Thunberg: “Burada kitlesel bir yok oluşun başındayız. Ancak siz, sadece paradan ve ekonomik büyüme üzerine kurduğunuz peri masallarından bahsediyorsunuz! Bizi başarısızlığa uğratmayı seçerseniz, sizi asla affetmeyeceğiz.” cümlelerini kurarken gözyaşlarını tutmakta zorlandı.

Merkel Çağrıya Kulak Verdi!

Zirvede konuşan Başbakan Merkel; uluslararası toplumların, bilim insanlarını ve gençleri dinlemek zorunda olduklarını söyledi. Yapılan iklim protestolarına değinerek: “Gençliğin uyandırma çağrısını hepimiz duyduk. Almanya dünya nüfusunun %1’ini oluştururken dünya üzerindeki emisyonun %2’sinden sorumlu.” Alman lider, iklim değişikliğinin küresel bir sorun olduğunu ve sanayi ülkelerinin sera gazı emisyonlarının birincil kaynağı olduğunu söyledi.

Uluslararası iklim giderleri için ayırdıkları 2 milyar euroluk katkı payını 4 milyar euroya yükselttiklerini duyuran Merkel, Almanya’nın önümüzdeki yıllar için “54 milyar euro” ayırdığı iklim politikasını da tanıttı. Ayrıca 2050 yılına dek karbondioksit salınımını sıfırlamayı hedeflediklerini de belirtti. 

Kaynak