AnasayfaKalkınmaÇocuk

Good4Cast Dokuzuncu Program ile Yayında: “Pandemide Aile”

Good4Cast Dokuzuncu Program ile Yayında: “Pandemide Aile”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in dokuzuncu yayınının konuğu Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı oldu.

Pandemide Aile

“Evde kalalım diyoruz ama hangi evde? Kimler gerçekte evde kalabiliyor? Sosyal medyadaki paylaşımlar karantinanın romantizmine odaklı genelde. Bu romantizm de hangi kitabı okusak; hangi filmi izlesek üzerine kurulu. Bazıları için en büyük sorun: evde çalışırken bir yandan çocuklarla ilgilenmek oluyor. Dışarıda çalışanlar içinde sağlık riskleri, ekonomik koşullar gibi sorunlar var.”

Her koşulda pandeminin evlerde şiddeti arttırdığına değinen Maşalacı, kadınlar ve çocuklar en fazla zarar gören gruplar olduğunu belirtti. Maşalacı, pandemiden en fazla sosyo-ekonomik olarak problem yaşayan ailelerin etkilendiğini söyledi.

Eğitime Erişim Hakkı

“Dünya’nın birçok yerinde dijital uçurumun boyutu artmakta. Okulların vakit kaybedilmeden kapatılması ülkemizin pandemi ile mücadelesinde en kritik adımlardan biriydi. Diğer yandan duruma çok hızlı adapte olmak mevcut koşullarda mümkün değil. Yapılabildiği kadarıyla yapılıyor. Genel çerçeveye baktığımızda Türkiye’de %80 internete erişim var.” diye belirten Maşalacı, her bireyin eğitime uygun bir erişim olmadığının altını çizdi. Özellikle bu durumun sosyo-ekonomik olarak problem yaşayan ve aynı hanede birden çok okuyan çocuğu olan aileleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Pandemide Ev işlerinde Cinsiyet Eşitliği Sağlandı mı?

Türkiye’de babalık araştırmasında çıkan en önemli şeyin pratik söylemin önüne geçtiği görülüyor diyen Maşalacı “Erkekler iş yapmaz diyen babaların modern hayat koşullarında cinsiyetler arası bakım yükünü birbirine yakınlaştırıyor” diye ekledi. “Günün sonunda planlama kadınların sorumluluğunda ve erkekler yardım eden konumda bulunuyor.” diyerek aslında kadınların ev işlerini yapmaya devam ettiğini vurguladı.

Pandemide Kadına Şiddet

“Evde kalıyoruz ama aslında güvende kalmıyoruz” diyen Maşalacı, AÇEV olarak pandemideki en büyük kaygılarının şiddetin artması olduğunu söyledi. Mart ayındaki şiddet oranının geçen yıla oranla %38 arttığını ekledi. Şiddetin en temel sorunlarından birinin iletişim ve öfke kontrolü olduğuna değinen Maşalacı, AÇEV’in ebeveyn destek programlarında bu konular üzerinde durduklarını söyledi. AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı’nın konuk olduğu IDEMA Haber Good4Cast dizimizin dokuzuncu yayınını buradan dinleyebilirsiniz. Good4Cast’in tüm yayınlarına Google Podcast, Apple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz.