AnasayfaSosyal SorumlulukCOVID-19

Good4Cast On Altıncı Programı ile Yayında: “Askıda Gönüllülük”

Good4Cast On Altıncı Programı ile Yayında: “Askıda Gönüllülük”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in yeni konuğu Birleşmiş Milletler (BM) Gönüllüleri Ülke Koordinatörü Nil Memişoğlu oldu.

Birleşmiş Milletler Gönüllü Programı

“Kurum, 1970 yılında kuruldu ve Birleşmiş Milletler bünyesinde hizmet veriyor. Barış ve kalkınmaya destek vererek toplumun her kesiminin çözümün bir parçası olabilmesi; BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda çalışacak gönüllülerin sayılarının artması için çalışmalar yürütüyor.” 

Türkiye’de ise 2013 yılından itibaren faaliyetler yürütüldüğünü söyleyen Memişoğlu, aktif olarak çalışan on üç Birleşmiş Milletler kuruluşundan biri olduklarını belirtti. 

Gönüllülük

“On beş sene önce Birleşmiş Milletler çevrimiçi (online) gönüllüğü öngördü ve bu konudaki çalışmaları Online Gönüllülük sayfasından dileyenler inceleyebilir. Şu an globalde 600 bin gönüllü platformda kayıtlı. 164 farklı ülkeden girilmiş ilanlarda gönüllü çalışabiliyor; çok farklı alanlarda yardımcı olabiliyorsunuz. Desteğimiz karşılığında bir sertifika alıyorsunuz ve bu Birleşmiş Milletler bünyesinde iş deneyimi olarak sayılıyor.”

Genç Gönüllüler

Yakın zamanda genç gönüllü ilanının açılacağını söyleyen Memişoğlu, bilinen gönüllükten farklı olarak burada kontratlı bir çalışmanın olduğunu, ayırdıkları zamana karşılık kazanç sağladıkları bir sistem olduğunun altını çizdi. “Alt yaş sınırı 18, üst yaş sınırımız yok. 78 yaşında bir gönüllümüz de var.”

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 “2030 gündemi ile kalkınmanın başına sosyal kavramı eklenmiş oldu. Kalkınma ve büyüme kavramlarını şimdiye kadar genellikle ekonomi perspektifiyle ele alınıyorduk. ‘Sosyal’ kavramını dışarıda bırakıyorduk. Ancak, COVID-19 süreci ile beraber ‘sosyal’ perspektifinin eksikliğini anlamış olduk.”

“Salgına yönelik almamız gereken önlemlerin hepsi aslında BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için gerekli olan şeyler… Bu dönem, fazla hareket ettiğimizi, tükettiğimizi, ihtiyacımızın ötesinde tüketerek hak ihlal ettiğimizi gösterdi.”

BM Gönüllüleri Ülke Koordinatörü Nil Memişoğlu’nun konuk olduğu IDEMA Haber Good4Cast dizimizin yeni yayınını buradan dinleyebilirsiniz.

Good4Cast’in tüm yayınlarına Google PodcastApple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz.