AnasayfaYenilenebilir Enerji

Güneş Enerjisinin Fosil Yakıttan Daha Ucuz Olduğu Resmileşti

Güneş Enerjisinin Fosil Yakıttan Daha Ucuz Olduğu Resmileşti

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), dünyanın birçok yerinde güneş enerjisinin fosil yakıtlardan daha ucuz olduğunu tespit etti. Bu ay yayımlanan Dünya Ekonomik Forumu el kitabında yenilenebilir teknolojilerin, özellikle de güneş enerjisinin fiyatının eşi görülmemiş seviyelere düştüğü belirtildi.

Kömür ve doğal gaz için ortalama küresel elektrik maliyeti saat başına yaklaşık 100 dolarken güneş enerjisi fiyatı on yıl önce 600 dolarken şimdi 100 doların altına düştü. Rüzgar enerjisi içinse bu rakam yaklaşık 50 dolara mal oluyor.

Raporda, pazar payı kazanımının ve yenilenebilir enerjinin devam eden potansiyelinin bir sübvansiyon avantajına bağlı olmadığına dikkat çekiyor. Aslında, Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, fosil yakıt tüketimi 2014’te 493 milyar dolar devlet desteği almış ve bu rakam yenilenebilir enerjiye yapılan desteklerin dört katından fazla bir rakama denk geliyor.

 980x

Dünya Ticaret Örgütü, fotovoltaik enerjinin maliyetinin birçok ülkede kömürden daha cazip bir hale geldiğini teyit etmişti. Şimdi de Dünya Ekonomik Forumu, önümüzdeki birkaç yıl içinde  dünyanın üçte ikisinin fotovoltaik enerjiyi kullanacağını ve dünya çapında 2020 yılına kadar güneş enerjisinin kömür veya doğalgazdan daha düşük bir maliyete mal olacağını ifade etti.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu