AnasayfaGöç ve MültecilerHabitat III

Habitat III Konferansı’nda AFAD Etkisi

Habitat III Konferansı’nda AFAD Etkisi

Ekvador’un Kito kentinde Birleşmiş Milletler (BM) tarafından düzenlenen Habitat III Zirvesi dün itibariyle sona erdi. Zirveye katılan AFAD (Afet ve Acil Durum) Başkanı M. Halis Bilden, konferansta Suriyeli mülteciler konusuna dikkat çekti.

Suriye savaşıyla birlikte dünyanın en büyük kitlesel nüfus hareketinin yaşandığını vurgulayan Bilden, dünyada yaklaşık 5 milyon Suriyeli bulunduğunu ve her 5 Suriyeli mülteciden 3’üne Türkiye’de AFAD koordinasyonuyla ev sahipliği yapıldığını belirtti.

Bilden, Türkiye’nin dünyadaki Suriyeli mültecilerin yarısından fazlasına tek başına ev sahipliği yaptığını bu yüzden BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Türkiye’yi ‘Dünyanın En Fazla Sığınmacıya Ev Sahipliği Yapan Ülkesi’, UNICEF’in ise Türkiye’yi ‘Dünyanın En Fazla Sığınmacı Çocuğa Ev Sahipliği Yapan Ülkesi’ ilan ettiğini vurgulayarak ifade etti.

Suriye meselesi 6.yılına girerken Türkiye’nin dünyanın vicdani eli olarak 3 milyon Suriyeli insana kapısını açtığını ve bu konuda vatandaşlar tarafından çok fazla duyarlılık ve fedakarlık gösterildiğinin altını çizdi.

AFAD kentlerinin, gelişmiş imkanlarla mültecilere sunulduğunu ve hatta bu sebeple geçtiğimiz yıl Kolombiya’da ödül aldıklarını söyleyerek Türkiye’nin Irak’ta evlerinden edilen insanlar için  sığınma kampı kuran tek ülke olduğunu da belirtti.

Aynı zamanda AFAD’ın sadece sığınma kampları açmakla da kalmadığını, evlerinden edilen insanlara ilaç, gıda, barınma ünitesi, hijyen malzemesi ve giyim gibi ihtiyaçlarını da ulaştırdığını söyledi.

AFAD Başkanı Bilden ‘ilk önce hayat’ yaklaşımı ile  Türkiye’nin mültecilere ve afetzedelere sahip çıkan ilk ülke olarak yer aldığını ve son 4 yılda insani yardım miktarını yüzde 200 oranında artırdığını ifade etti. Bilden, konuşmasını Türkiye’nin, Küresel İnsani Yardım 2016 yılı raporlarına göre ‘Dünyanın En Cömert Ülkesi’ ilan edildiğinin altı çizerek sonlandırdı.