AnasayfaGöç ve MültecilerNüfus

Hangi AB Üyesi Ülkenin Yurt Dışında Daha Çok Vatandaşı Var?

Hangi AB Üyesi Ülkenin Yurt Dışında Daha Çok Vatandaşı Var?

Göç, bu aralar pek çok Avrupa ülkesi için yoğun tartışmaların temel konusu hatta Birlemiş Krallıkların Avrupa Birliği’nden ayrılma kararının da temel nedeninin bu olduğu düşünülüyor.

Gazete manşetlerinde bir çok kişinin İngiltere’ye göç etmesi  yer alırken, çok az sayıda İngiliz’in yurt dışına göç ettiği görülüyor.

Gerçekte Birleşmiş Krallık’ın yurt dışında yaşayan vatandaşlarının sayısı diğer Avrupa ülkelerinden daha fazla, yapılan araştırmalar 4.9 milyondan fazla İngiliz’in dünya etrafında çeşitli yerlerde yaşadığını söylüyor.

Avrupa Birliği vatandaşlarının yaşadığı diğer Avrupa Birliği ülkelerinin verilerine bakıldığında ortaya çok farklı bir tablo çıkıyor.

Avrupa sınırları içerisinde yer alıp da kendi ülke sınırlarının dışında daha çok vatandaşa sahip olan Polonya, Romanya, Almaya ve İtalya’nın ardından İngiltere listede beşinci sırada yer alıyor.

pQyytX7IDSxvGRIqlpsLVpQTeGVSTr7Y6M2TFr-Z6Bo

Gerçekte verilere bakıldığında Polonya’nın İngiltere’den 3 kat daha fazla vatandaşının Avrupa’da yaşadığı görülüyor.

Peki bu durumda İngilizler nerede yaşıyor?

Aşağıdaki harita İngiltere vatandaşlarının çoğunluğunun İrlanda ve İspanya civarlarında toplandığını gösteriyor.

6KM1cwLW9sIqhU1HB1nw_uYluzKajpchG2Zu8HbdmAk

Almaya ve Fransa  ise 50 milyondan fazla İngiltere vatandaşına ev sahipliği yapan diğer iki ülke arasında yer alıyor.

Brexit’in çıkardığı yasanın ardından henüz net bir karar olmasa da hem İngiltere’deki AB vatandaşları hem de Avrupa’daki İngiltere vatandaşları belirsiz bir gelecekle yüz yüzeler.