AnasayfaEkolojiKonut - Barınma

Hint Tasarım ve Yenilik Okulu tarafından çevre dostu tuğla üretildi!

Hint Tasarım ve Yenilik Okulu tarafından çevre dostu tuğla üretildi!

Sürdürülebilir yapı malzemelerine inşaat sektöründe ihtiyaç duyuluyor. Dünya üzerinde birçok araştırmacı, enstitü ve firma da bu alanda denemeler yapıyor. Mycelium adı verilen ve mantardan geliştirilen inşaat malzemelerinin yanı sıra biyoçözünebilir mantar panolar da bu denemelere örnek verilebilir. Mumbai’deki Hint Tasarım ve Yenilik Okulu (ISDI) araştırmacıları, betona alternatif olarak “Green Charcoal” yani “Yeşil Kömür” adını verdikleri biyotuğlayı ürettiler.

Bu çevre dostu tuğlalar; toprak, çimento, kömür ve “luffa” denilen organik liflerinden yapılmaktadır. Luffa lifleri, genel olarak banyo süngerleri için kullanılan bir maddedir. Yeşil Kömür’de bulunan en sıra dışı materyal ise hava; bu tuğlalar birçok hava cebi bulunduruyorlar ve standart bir betona göre 20 kat daha fazla gözenek içeriyorlar. Hava kabarcıkları, lif ağındaki doğal boşluklar sayesinde oluşuyor. Bu nedenle biyotuğlalardan yapılan binalar, sakinlere serin bir ortam sunacak.

Araştırma ekibinin liderliğini üstlenen Shreyas More ve Meenal Sutaria’nın açıklamalarına göre, tuğlaların içindeki kabarcıklar binlerce küçük su deposu gibi çalışıyorlar. Bu depolar, tuğlaların sıcaklığını azaltan ve binaların iç mekânlarını soğutan su birikintileri oluşturuyor. Kömür ise tuğla yüzeyinde çok az miktarda bulunuyor. Kömür molekülleri nitratları emerek havayı temizliyor, bu nitrat da biyotuğla üzerinde yetişecek bitkiler için besin görevi görüyor.

Ekip hala farklı tuğla çeşitleri oluşturabilmek için farklı yüzey kaplamaları üzerinde çalışıyor. Ana amaçlarının insanlara sağlıklı kentsel çözümler sunarken biyolojik çeşitliliğin de artmasını sağlamanın olduğunu belirtiyorlar. Yeşil Kömür tuğlaları kullanılarak inşa edilecek yapılar, hem havayı temizleyecek hem de sıcaklık artışını kontrol edebilecek. Doğaya daha yakın duran toplumlar oluşturulacak.

Tuğlaların hafif ve biyoçözünebilir olduğu bilgisi ekip tarafından sağlanıyor. Üretiminde geleneksel tuğlalara göre daha az birleştirici materyaller gerekiyor. Dünya üzerinde en çok tüketilen doğal madde kum, tuğlalarda minimum düzeyde kullanılıyor. Çimento üretimi ise tek başına dünya çapındaki en büyük karbondioksit emisyon kaynaklarından birini oluşturuyor. Bu türdeki tuğlaların mimari yapılarda değerlendirilmesinin artışı, çimentonun daha az kullanılmasını sağlayacağı için büyük fayda sunacaktır. Yeşil Kömür içindeki luffa lifleri binanın ihtiyacı olan gücü ve esnekliği sağladığı için metal takviyeye de gerek kalmayacağının altı çiziliyor.

Kaynak