AnasayfaTarımKırsal Kalkınma

Hintli kadınlar, konvensiyonel tarıma karşı savaşıyor

Hintli kadınlar, konvensiyonel tarıma karşı savaşıyor

Uzmanlar, küresel ısınmaya bağlı olarak artan yiyecek sıkıntısı ile mücadele etmek için konvansiyonel tarımdan organik tarıma geçiş çağrısında bulunuyor.

Hindistan’da ise kabile kadınları organik tarıma öncülük ediyor. Uzmanlar, küresel gıda sisteminin  küresel ısınmanın da etkisiyle gelecekte karşılaşması olası kötü durumlardan endişe ediyor. Afrika, Güney Asya ve Orta Amerika bölgeleri iklim değişikliğine en fazla maruz kalan bölgeler oldukları için bu bölgelerde tarım verimliliğin 2080 yılına kadar yüzde 15 ila 30 arasında azalacağı tahmin ediliyor. Bu alanlardaki bazı ülkeler için Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) raporuna göre, tarımsal üretim toplamının yakın gelecekte yarı yarıya gerileyebileceği belirtildi.

Bu durumdan kaçınmak için dünyada konvansiyonel ve monokültür temelli ve yüksek harici girdilere bağımlı endüstriyel üretimden, sürdürülebilir ve rejeneratif üretim sistemlerine doğru kaymaya ihtiyaç duyuluyor. İşte tam da bu noktada Hintli kabile kadınları sürdürülebilir bir tarım örneği oluşturdu.

Bu raporlardan ve uzman görüşlerinden habersiz olarak, Doğu Hindistan’ın Odisha eyaletindeki Sundargarh bölgesinin kadınları, organik tarım yoluyla gıda güvenliğini korumak ve daha iyi bir geçim ortamı oluşturmak için güvenli ve besleyici yiyecekler üretmeyi seçti. Bu sayede ilçedeki binlerce hektar tarım arazisi tamamen organik gübre kullanılarak ekilmeye başlandı.

Farmers planting saplings of rice crop following System for Rice Intensification

Bu yöntemler sayesinde binlerce çiftçinin hayatı değişti. Organik tarımın yaygınlaştırılması ve çiftçilerin yarattığı yerli tohum bankalarının geliştirilmesi için yerel kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Integrated Cural and Tribal Development Merkezi (CIRTD) baş yardımcısı Nata Kishore Mishra, daha iyi üretim için yalnızca bazı değişiklikler yapılmasını istediklerini belirtti.

Çünkü sıfır bütçeli doğal tarım modeli, sıfır veya sıfıra yakın maliyetle mahsul üretimini gerektirir. Palekar çiftçileri, inek gübresi, inek idrarı, jaggery (Hindistan’da üretilen kahverengi şeker türü) ve mercimek tozu ile organik gübrelerin yanı sıra  çeşitli bitkileri de organik böcek ilacı olarak kullanıyorlar.

Organik gübreler 1200 hektardan fazla arazide doğal tarımı uygulayan 2000’den fazla kabile çiftçisinin geleneksel tarım uygulamasını güvenilir bir yönteme dönüştürdü.

Kaynak