AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

2017 İklim Değişikliği Performans Endeksi Raporu Yayımlandı

2017 İklim Değişikliği Performans Endeksi Raporu Yayımlandı

Germanwatch ile Küresel İklim Ağı Avrupa (Can Europe) tarafından hazırlanan İklim Değişikliği Performans Endeksi 2017 raporu son yıllarda hızlanan küresel dönüşümü ortaya koyuyor.

58 ülke üzerinden hazırlanan raporda, gelişmekte olan ülkeler küresel dönüşümün hızlanmasında öncü rol oynarken, Türkiye 51.sırada yer alarak kötü ülkeler arasına giriyor. Türkiye’de kömür kullanımını bu sırada yer almasında en önemli etkenlerden biri.

Endekste hiç bir ülke belirlenen kriterlerin tamamını sağlamadığı için ilk 3 sıra boş bırakılırken, bu yıl COP 22 Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Fas, yenilebilir enerji ve iklim değişikliğine karşı mücadele konusunda yaptıklarıyla öne çıkarak listede 8.sırada yer alıyor.

ABD, Çin, Kanada, Avustralya, Japonya ve Çin gibi ülkeler ise iklim değişikliği performansları zayıf olan ülkeler arasında yer alıyor.

İklim politikaları, emisyon değişimi, yenilebilir enerji ve verimlilik konuları üzerinden hazırlanan endeks Paris Anlaşması’nın da imzalanmasıyla birlikte olumlu gelişmelerin yaşandığını gösterirken, diğer bir taraftan Avrupa Birliği üye ülkelerinin iklim değişikliği konusunda etkililiklerini arttırmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Listede İlk 10’da Yer Alan Ülkeler

1.-

2.-

3.-

4.Fransa

5.İsveç

6.İngiltere

7.Kıbrıs

8.Fas

9.Lüksemburg

10.Malta

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu