AnasayfaTeknoloji ve Kalkınma

İnsanlık Tarihini 5D Veri Depolama Kaydedecek

İnsanlık Tarihini 5D Veri Depolama Kaydedecek

Southampton Üniversitesi’ndeki bilim adamları dijital veri depolama konusunda milyarlarca yıllık verileri depolayabilecek  yeni bir çalışmaya imza atarak önemli bir başarı sağladılar. Geliştirilen teknoloji ilk kez 2013 yılında 300 KB’lık dijital bir metni 5D formatında kaydetmek için kullanılmıştı.

Southampton Üniversitesi’nin Optoelektronik Araştırma Merkezi’ndeki bilim adamları nano-yapılı cam kullanarak femto saniye lazer işleme ile yazılabilen 5 boyutlu (5D) bilgi işleme ve kayıt etme işlemlerini gerçekleştirmeyi başardılar. Hafızası benzeri görülmeyen bir boyut ile 360 Terabaytlık (TB) bir disk verisi kapasitesine sahip olan çalışma bunun yanı sıra 1000 santigrat dereceye kadar termal dayanıklılığı karşı da sağlam kalabilme özelliğine sahip olarak tasarlandı. Örneğin, 190°C’de 13.8 milyar yıl veriler hasarsız bir şekilde tutulabiliyor.  Veri depolama işlemi, oda sıcaklığında ise sonsuza kadar kullanılabiliyor. Çalışma, insanoğlunun veri saklamada sonsuza kadar güvenilir bir araca sahip olacağının müjdeliyor. Güvenli ve sağlam bir taşınabilinir hafıza, organizasyonlar ve kurumlar için muhteşem bir araç ve arşiv anlamına geliyor, aynı şekilde ulusal arşivler, müzeler ve kütüphaneler de bu çalışmadan önümüzdeki dönemde faydalanmaya başlayacaklarlar.

İnsanlık tarihinin en önemli dökümanlarından bazıları olarak nitelendirebileceğimiz veriler çoktan bu teknoloji ile kayıt altına alındı. Örneğin, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Newton’nun ünlü eseri Optikler, Magna Carta ve İncil Kral James Versiyonu. Bu çalışma sayesinde, insanlığı geleceğe taşıyacak ve sürdürülebilirliğini sağlayacak yegane dökümanlar dijital ortamda kayıt altına alınmış oldu.