AnasayfaYenilenebilir EnerjiÇevresel Kalkınma

İskoçya’da “Hidrojen Vadisi” kuruluyor!

İskoçya’da “Hidrojen Vadisi” kuruluyor!

Kuzeydoğu İskoçya’nın en önemli limanı ve ticaret merkezi olan Aberdeen’e, “Hidrojen Vadisi’nin” kurulması planlanıyor. Yeni yayımlanan belgelere göre Aberdeen Belediye Meclisi çalışanları, hidrojen enerjisi nakli ve ısısı hakkındaki yeni konseptin açılımını yapıyorlar.  Belgeler, Kittybrewster’de bulunan hidrojen yakıt istasyonunun yenilenmesinin ardından Toyota’nın Birleşik Krallık bölgesindeki ilk hidrojen araç satışı yapan firma olmak istediğini gösteriyor.

Hidrojen Vadisi, bir gaz dağıtım şirketi ile birlikte (SGN) ev tipi ısıtma sistemlerinde hidrojenin kullanılması adına “Hidrojen 100” projesi üzerinde çalışmaya başlayacak. Bu tarz girişimler, bir hidrojen üretim ve yakıt ikmali tesisinin gündeme gelmesine de yol açtı. Yayımlanan belgeler, meclisin tahminlerinin de ötesinde bir potansiyel taşıdığını hatta Vadi’nin enerji ve taşıma kavramlarını birleştirerek benzersiz bir girişim oluşturacağını işaret ediyor. Bunlara ek olarak ise Aberdeen’in petrol ve gaz sektöründe dünya standartlarında bir şehir olmak istediğini de gözler önüne seriyor. Kentin hidrojen altyapısı; geçtiğimiz günlerde Japonya, Tayvan, Norveç, Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda’dan gelen ziyaretçiler nedeniyle tanınırlık kazanmaya başladı. Ayrıca, Hindistan ve Çin şu anda Aberdeen’le yatırım görüşmeleri gerçekleştiriyor.

Geçtiğimiz yıl Aberdeen’de, hidrojenli araçlarının sayısında %24’lük bir artış görüldü. Bunun üzerine şehir belediyesinin başarılı bir çöp kamyonu ve temizlik aracı denemelerinin yanı sıra 10 adet hidrojenli otobüsü de faaliyete geçirdiği biliniyor. Meclis üyeleri, hidrojenli otobüslerin artması için gerekli çalışmaların bu yıl da devam ettiğini açıkladı. Projenin masrafları, Birleşik Krallık Ortak Hidrojen Yakıt Hücreli Otobüs Sözleşmesi çerçevesinde belediyenin ek bir ücret ödemesine gerek kalmadan karşılanacak. Son olarak, gelişen hidrojen sektörünün eğitimli teknisyenler yetiştirmesi amacıyla Kuzey Doğu İskoçya Koleji’ne incelenmek üzere iki adet hidrojenli aracın verilmesinin istendiği belirtiliyor.

Kaynak