AnasayfaGenel

İstanbul ve İzmir dahil 19 kıyı kenti ciddi hasar görebilir

İstanbul ve İzmir dahil 19 kıyı kenti ciddi hasar görebilir

Climate News Network, yayınladığı yeni raporda 19 mega kıyı kentinin iklim değişikliği kaynaklı doğa olayları yüzünden yılda 40 milyar dolarlık hasara uğrayabileceğini açıkladı.

2100 yılına gelindiğinde iklim değişikliğinin kaçınılmaz sonuçları olan suların yükselmesi, sel ve kasırga gibi olayların 19 mega kıyı kentinde yaratacağı hasarın yılda 40 milyar dolara ulaşması bekleniyor. İstanbul ve İzmir’de ise yıllık 15 milyar dolar hasar ortaya çıkabilir.

Raporda verilen bilgilere göre fosil yakıt kullanımı, doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi ve iklim düşmanı diğer insan faaliyetleri yüzünden hızla değişen iklim ve hava olayları gezegenin ısınmasına ve suların yükselmesine sebep olacak. Dünyadaki karasal alanın beşte birine tekabül eden ve toplam dünya nüfusunun onda birine ev sahipliği yapan 10 metreden yüksek olmayan yerleşim yerleri yükselen sular ile mücadele etme ve yok olma tehlikesi altında. Başta İstanbul, Barselona, Londra ve Kopenhag olmak üzere, Avrupa’daki büyük şehirler deniz kenarında kurulu.

fmars-03-00265-t004

Rapora göre İstanbul en çok zarar görecek 19 şehir arasında birinci, İzmir ise üçüncü sırada. İstanbul, 2030 yılında, yıllık ortalama 201 milyon dolar hasar ile yüz yüze kalacakken, bu rakam, fosil yakıtlardan vazgeçilmez ve dolayısıyla iklim değişikliği durdurulamaz ise, 2100 yılında yıllık 10 milyar dolara kadar çıkıyor. İzmir’de de benzer bir durum gözleniyor; İzmir 2030 yılında iklim değişikliği yüzünden yıllık 132 milyon dolar kaybedecekken, bu rakam 2100 yılında 6 milyar dolara çıkıyor.

kaynak.