AnasayfaGenel

İstanbul’dan İzmir’e taşınmak isteyenler bu haber sizin için

İstanbul’dan İzmir’e taşınmak isteyenler bu haber sizin için

Son yıllarda İzmir başta olmak üzere Ege’ye taşınmak birçok kişinin dile getirdiği bir hayal olmaya başladı.Bu hayal olmaktan da çıkıp, hayallerini gerçekleştirenlerin hikayelere dönüştü.

Sosyal medya üzerinden biraraya gelen İstanbul’dan İzmir’e 34.35 girişimi İstanbul’dan gelmek isteyenlere deneyimlerden yola çıkarak bazı öneriler sunuyor.

1-Taşınmaya Karar Vermeden 1 Hafta İzmir’de Kalın:

giphy (17)İzmir ile deneyimler genelde Kordon, Çeşme temelinde oluyor. Oysa Yalı, Göztepe, Karşıyaka, Bostanlı, Bornova, Kemalpaşa’da farklı deneyimler ve mekanları keşfedin.Mesela bir pazar günü Çiçekliköy’e giderseniz (Polonezköy gibi diyelim) birçok İzmirliyi aile saadeti içinde kahvaltıda görebilirsiniz.Ya da isterseniz haftaiçi sandviç alıp Kültür Park’da şehrin içinde yeşillikte bir mola verebilirsiniz.

Haftaiçi bir gün Co-Working alan Originn’i ziyaret edip İstanbul’dan gelen birçok girişimciyle tanışabilirsiniz.

 

2-Garanti Bir İş Bulmaya Çalışmadan önce burada yaşamaya karar verin

giphy (1)Geleneksel bir yöntem olarak İzmir’e taşınmadan iş bulma arayışı oluyor genelde de iş bulma siteleri çok tatmin edici olmuyor.Oysa İzmir ve Manisa’da yabancı şirketlerden, yurtdışına iş yapan bir çok kurumsal firma mevcut.

Sadece gelip bir süre burada kalıp ilgili iş ağlarına dahil olmak gerekiyor. Bu açıdan bu ağlar kapalı gibi gözükebilir ama tek sebebi İzmir’de mevcut olmak gereğidir.

Örneğin önde gelen İK müdürleri dönem dönem toplanırlar ve CV’lerden farklı iş arayışlarına kadar konular konuşulur. Bu ağlara sizleri dönem dönem yönlendirebileceğiz.Ama tüm bunların yanında İzmir’e taşınmak girişimcilik için bir fırsat yaratacaktır. O hep hayali kurulan günlük 9-6 iş dışında kendi işine sahip olmak için de İzmir’e gelmek bir fırsat.

Zira, İzmir’i gerçek bir girişimcilik dostu şehir olarak tarif edebiliriz.

 

3-Sakin Şehir İzmir Aslında

giphy (5)

İzmir’den geleceklere ilk etapta İzmir sakin bir şehir gelecektir. Lakin bu sakinlik İstanbul’da 70’lerden itibaren kaybolduğu için aslında özlemini duyduğumuz, birçok Avrupa şehrinin olduğu gibi canlı ama sakin olarak tarif edebiliriz.

Daha önemlisi trafikten, toplu taşımaya; günlük banka, hastane, kamudaki doğer işlerimize kadar bir düzen, ahenk ve düşük yoğunluluk var diyebiliriz. Elbette bu gözlem İstanbul ile karşılaştırınca oradaki hız, rekabet, kalabalık sonrası sakin gelecektir.

Bunun en değerli sonu ise zamanınızın size kalacak olmasıdır. Diyebiliriz ki İstanbul ile karşılaştınca günde en az 3 saatiniz size ek olarak kalacaktır ve bu da aylık ve yıllık bazda size, ailenize ve sevdiginiz hobilere zaman ayırabilmek demektir.

4-Kentlilik Bilinci Yüksek İzmirliler

giphy (6)İstanbul’da her yerin kalabalık, trafiğin artık çözümsüz halde olması benimsenmiş bir çaresizlikte yaşamaya zorluyor.

Bu çaresizliğe ek olarak İstanbul’da kuralsızlık, saygısızlık, sonradan görmüşlük, kalabalık, bir yerden bir yere istediğin anda ulaşamama kentlilik bilincini de yok ediyor.

İzmir’e geleceklere en önemli önerilerden biri yüksek bir kentlilik bilinci, saygı, güler yüz ve özgürce erişebilme hissinin olacağı bir şehre geliyor olacaksınız.

Bazen bu birçok şey yapıp gün içinde halen saatin erken olması gibi etkiler doğuracaktır. Bu artan zamanı nasıl değerlendireceğinizi şimdiden düşünmeye başlayabilirsiniz.

5-Elbette Burada da Trafik Var

giphy (9)İzmir’de sabah ve akşam iş çıkışı saatleri dışında aşırı yoğun trafik yoktur. Karşıyaka ve Alsancak arası, Aliağa ve Gaziemir ile Çevreyolu-Sanayi ile Bornova ile Manisa yolunda sabah 7.30-9.00 ve Aksam 18.00-19.30 arası trafiğe denk gelebilirsiniz.

Bu yüzden ev iş planlamasını yapabilirsiniz. Ancak İzban ve yeni gelecek tramway ile toplu ulaşım kolaylı raylı olarak imkanlıdır.

Ayrıca vapurlar ki İstanbul ölçeğinde Beşiktaş -Üsküdar motoru diyebiliriz. 15 dakikalık mesafe de Bostanlı-Karşıya’dan Alsancak, Konak’ ulaştıracaktır. Yine Harem Arabalu Vapur benzeri Üçkuyular – Bostanlı arabalı vapuru iki yakayı birleştirir hızla şehir tarafına girmeden bu da yaklaşık 25 dakika sürer.

6-Nerede Oturmalı İzmir’de

İzmir’de evler genelde geniş ve balkonludur. Komşuluk ilişkileri hala sürer. Taşınmak kolaydır zira burada dışarıdan balkondan asansör sistemi çok yaygındır eşyalar balkona dışarıdan dayanan asansörler ile taşınır.

İzmir’de sahildeki bitişik nizam evler ve deniz manzarası hep cazip ve çekicidir. Lakin bu evlerde makbul olan köşe ve yan tarafı cadde olan evlerdir. Diğerleri ise salon ve balkon ile denize açılan bir güzellik taşır lakin diğer odalar ve mutfaklar karanlıktır. O yüzden aile, eş, bekarlık ve çocuk durumina göre seçim yapabilirsiniz.

Ev fiyatları İstanbul’a göre çok makuldur. İstanbul’da uzak semtte 2+1 bir fiyatına merkede 3+1 de oturabilirsiniz. Deniz manzarası ve köşe daire eklenince fiyatlar da yükselecektir.

Ya da Urla, Kemalpaşa, Narlıdere, Sederihisar gibi daha doğal hayat icinde küçük yeni apartman ya da müstakil ev seçenekleri de mümkündür. Buralarda da özellikle müstakil evlerin ısınma altyapılarına dikkat etmek önemlidir.

Alsancak:
Alsancak’a İzmir’in Nişantaşı – Teşvikiye ile kültür-sanat açısından içinde Karaköy ve İstiklal(Kıbrıs Şehitleri Caddesi) de barındırıdığı bir bakış ile ele alabiliriz.

Gündüz saatleri yoğun iş trafiği akşam buluşmalar, davetler ve yemeklere ev sahipliği yapar.

Evler nispeten daha eski, sağlamdır ve ara ara altyapı sorunları çıkartabilir henüz çok fazla kentsel dönüşüm ve inşaat yoktur.

Karşıyaka:
Karşıyaka Çarşı biraz size Beşiktaş, Kadıköy ve Bakırköy’ü hatırlatabilir ama ölçek olarak daha ufaktır.

Karşıyaka sahildeki evler ve sahil yürüme şeridi ile.keyiflidir. İç yarafta Girne Bulvarı, Bostanlı, Atakent ve Mavişehir aksında evker keyiflidir. Palmiyeli sokaklarda evler bulmak keyiflidir. Her köşede park alanları çıkar karşınıza.

Karşıyaka bölgesini Kadıköy- Bostanlı aksına benzetebiliriz. Yakın zamanda gelevek tramway ve sahile yapılan rekreasyon alanları ile keyifli yürüyüş, bisiklet ve park alanları barındırır.

Havalaanından İzban ile ulaşım rahattır.

Bornova:
Bornova iş merkezlerinin de yoğun olduğu plazalar bölgesi Bayraklı ile de iç içe geçmiştir.

Maslak, Sanayi, 4 Levent, Levent hattına benzetebiliriz. Gündüeri çok canlı geceleri nispeten sakindir. Aynı zama da üniversite öğrencilerinin de yoğun yaşadığı bir bölgedir.

Göztepe: 
Alsancak’dan Urla Çeşme tarafına giden yöndedir. Yalı evleri, iç tarafın canlılığı ve sahil yürüme şeridi ile keyifli bir yaşam alanı sunar.

Kiralar nispeten daha uygundur ve Urla-Çeşme ile Alsancak arası yaşaması keyifli bir bölgedir. Alsancak’kadar gelecek olan tramway ve Bornova’ya bağlayan metro hattı ile iyi bir toplu ulaşım imkanı sunar.

Narlıdere-Seferihisar-Urla Aksı: 
Artık Göztepe sonrası biraz daha doğa ve sahil dengesine geldik. Burada dolmuş ulaşım ağı gayet iyidir. Ancak araç ile olacaksanız tavsiye edilir. Trafik sorunu yoktur.

Özellie kış hariç keyiflidir. Özellie hafta içleri sakindir ama hafta sonları İzmirliler bu bölgelere hareket getirir. Yaz kış yaşayan çoktur. Urla Devlet Hastsnesi gibi bir çok olanak sunulur.

Müstakil ve bahçeli hayatları kolaylıkla sunar. Dönemsel elektrik kesintileri ve kış aylarında ısınma sorun ve masraf getirebilir.

Açıkcası İstanbul sonrası birden bu bölgelerde yaşamak zorlayıcı olabilir diye not düşelim.

Kemalpaşa-Menderes: 
Bu bölgede he. Sanayi bölgesi hem de kırsal yaşam dengesi için keyifli bir bölgedir. Birçok fabrikada iş olanakları,.expat’lar da duğu için cazip bir yerleşim bölgesidir. Spil dagı ve doğa bu bölgeyi doğa severler için cazip kılar.

7-Güneşli Gün Sayısı Yüksek İzmirimiz:

giphy (12)İzmir yılda ortalama güneşli güm sayısı en yüksek kentlerimizden biri. Burayı keyifli yapan unsurlardan biridir. Eğer güneşi seviyirsanız. Hava kışın sert rüzgarlı da olsa o güneş tepededir.

Bu özellikle bahar havasının dört mevsim yaşanabildiği bir şehir haline getirir İzmir’i. Bu sayede hagtasonu İzmirliler yakın sayfiye yerlerine yaz kış giderler Foça, Alaçatı, Urla, Bergama, Ödemiş, Menemen, Kuşadası, Selçuk, Çiçekliköy, Birgi vb.

Bir liste yapıp iki haftada bir gitseniz zaten yıl bitiyor yaz geliyor İzmir’e. Ve bu gezebilme trafiksiz yakın uzunyola gidebilme hali İzmir’de size tarifsiz bir özgürlük sunuyor.

 

8-Yazın aşırı sıcaktır:

giphy (11)

İzmir merkez yazın sıcak ve çok sıcaktır. Bundan sebep İzmir’in geleneği yaz aylarında ikimci eeri Çeşme, Urla,
Foça, Ayvalık bölgelerine kacmaktır.

Eğer sabah 9-18 arası çalışacaksanız ev planlamasını yazı da öngörerek yapmak gerekir. Zira Temmuz ve Ağustos aylarında İzmir merkez kalmak sadece klima temelli elektrik faturası arttıracaktır. Eğer çocuklu bif aile iseniz ilgili yazlık bölgelerde dönemsel yazlık kiralama hala yaygındır.

 

9-İzmir’e Ne Katabilirsiniz:

İzmir limanşehri olmasıyla aydın, hoşgörülü, esprili, güler yüzlü, aile sever, genç, çocuk ve kadın dostu bir şehirdir.

Bu değerleri korumak İzmir ve İzmirliler için değerli.

Öncelikli tavsiyemiz İzmirli olan tanıdıklar, arkadaşlıklar edinin. İzmirliler buna çok açıktır. Unutmayın sizler ürkütü bir şehir olan İstanbul’da yıllardır yaşamışsınız kişisel olarak siz değil ama geldiğiniz rekabet, acımasız, kirlenmis, karanlık şehir İstanbul ve kültürü İzmirliler için çekici değildir.

İzmir’e gelirken aslında siz de bundan kaçıyorsunuz aslında bu nedenle ilk gelindiğinde hissedilen bir şehirde göçmen yabancı hissiyle İstanbul’u ve kötülükleri savunmayın.

İzmir’de yeni bir başlangıç bilinciyle gelmek hem sizin hem de İzmir’deki bu güzel yaşam ekosisteminin sürdürülebilirliği için önemlidir.

İzmir’e dair fikirler, projeler ve İzmir’den yapılabilecek hatta İstanbul – İzmir arası yapılabilecek çok iş ve sosyal projeler vardır. Sizi köprü olacağınız bgi birikimini buluşturacağınız işlee yaoabilirsiniz. İzmir’de bunları hayata geçirebilecek mutlu insanlarla hızlıca tanışabilirsiniz.

Eğer olmadıysa bize ulaşın mutlaka sizleri birileriyle tanıştırır ya da bir gezi, etkinliğe davet ederiz.

9-İzmir’e ve İzmir’de Ulaşım:

giphy (15)
Öncelikle hala İzmir’den Ankara’ya tren var. Eski İstanbul – Ankara treni gibi garımız vardır. Ayrıca Bandırma aksı treni de konforludur. Hızlı tren projeleri de sürmektedir.

Bunun dışında Ankara, Bodrum, Afyon, İstanbul, Ayvalık Çanakkale otobanlar ile ulaşım olarak çok rahattır. Sehirler arası otobüsler de yaygındır.

Uçak ile İstanbul ile neredeyse 24 saat sefer vardır. Geride eş dost bırakacaksanız İzmir’den bir yere ulaşmak çok rahattır. Ayrıca SunExpress ve Pegasus ile İzmir’den direkt olarak Ankara, Trabzon, Samsun, Konya, Antalya, Adana, Mardin, Van, Malatya gibi bir çok Büyükşehir’e uçabilirsiniz.

Bu uçuşların en cazip yanı neredeyse hiç rötarsız gidip gelebilmektir. Gaziantep’den bir yaz ayında uçusta diğer kapıda İstanbul yolcuları 5 saat rötara maruz kalırken siz sorunsuz inersiniz.

İndiğiniz hemen 5 dakima yürüyerek İzban fren ağı ile İzmir’e evinize ulaşırsınız veya servilere binebilirsiniz. Ama en önemlisi hem havaalanının yeni yapılmasından ferah ve kaotik olmayan bir şehre geldinizi hissedersiniz.

Son olarak yurtdışına ulaşım da çok kolaydır. Pegasus Londra uçuşları baslamıştır. Berlin, Münih ve Frankfurt’a sürekli sefer vardır. Bunlar aracılığı ile Avrupa’ya İstanbul aktarma ve rötara uğramadan hızlıca ulaşabilirsiniz. Yaz aylarında ise Barselona, Milano gibi bir çok yere direk uçuşlar eklenmektedir.

10-Cesaret

giphy (16)Sondan bir önceki tavsiyemiz de kendi içinizdeki sesi dinlemeniz. Hep bu güzel şehre gelmek için bir sebep veya bahane aranıyor: iş bulmak, akraba, e ben kimseyi tanımıyorum, İstanbul’daki kurulu düzdnim vb.

Bu noktada içinizdeki cesarete güvenin ve İstanbul’un artık gelecek 30 yılda bir yaşam kalitesi sunamayacağını kabullenin.

İstanbum kültür sanatve hatta ayın bir kac günü is için kalabileceğiniz ve belki kişisel veya aile tarihinizin, dost akrabalarınızın olduğu bir şehir. Bu size çok şehirli bir yaşam imkanı da sunacak.

 

11-Son tavsiyemiz giphy (13)ise İstanbul’da iki arasa bir derede gördüğünüz dost ve akdabalarınızı size kalmaya geldiklerinde ne kadar kaliteli vakit geçirdiğinizi göreceksiniz.

Çünkü İstanbul sürekli yetişeme halinden usandığınız insani ilişkileri burada daha çok zaman geçirerek, birlikte keşfederk, konuşarak saatler ve günleri biikte geçireceksiniz.

İzmir’e taşınmak isteyenlere, buraları, iş networklerini, bunu yaşamış olanları tanımak soru sormak isterseniz bu konida gönülüyüz..Hareket geçin bekliyoruz..

Sevgilerimizle

İstanbul’dan İzmir’e 34.35 Ekibi