AnasayfaEkonomik KalkınmaUlaşım

İşte dünyanın en işlek 20 limanı!

İşte dünyanın en işlek 20 limanı!

Dünya ticaretinin tahminen %90’ı deniz taşımacılığı açısından kolaylaştırılmış durumdalar. Ticaret hacimleri artmaya devam ettikçe dünyanın en işlek limanları da talebi karşılamak için daha büyük ve daha verimli bir şekilde büyümeye devam ediyorlar.

Aslına bakılırsa, sadece son 4 yılda, en işlek ilk 50 limanın ortalama yıllık hacmi 5,49’dan 5,86 milyon TEU yükseldi. (TEU: 20 feet’lik -yaklaşık 6 metrelik- konteynerleri ticaret hacmi olarak alan hesaplama birimi.)

İşte Dünya Deniz Taşımacılığı Konseyi’nin yayımladığı en son verilere göre dünyanın en işlek 20 limanı ve tekne başına ticaret hacimleri aşağıdaki gibi çıkıyor;

Dünyanın en işlek 20 limanın sadece 5 tanesi Doğu Asya’nın dışında bulunuyor. ABD’den bu listeye giren tek liman Los Angeles Limanı iken Avrupa’dan yalnızca üç liman listede yer alıyor.

2006 yılında Çin’in yalnızca 3 limanı ilk 10’a girebilmişti, günümüzde ise ticaret Güney Çin Denizi’nden akıyor. Büyük Şanghay Limanı, son 10 yılda %71’lik bir artış yaşadı ve diğer birçok Çin limanı da hacimlerinde önemli büyümeler kaydetti. Bunun üzerine Çin, dünya deniz taşımacılığının ağır şampiyonu olarak ortaya çıktı. Tahminlere göre konteyner trafiğinin üçte ikisi, Çin limanlarından veya Çin yatırımı alan limanlardan geçiyor.

Kaynak